info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bostadsbyggandet når nya höjder i Göteborg

Drygt 45 000 bostäder ska byggas i Göteborg inom ramen för Sverigeförhandlingen. Samtidigt varnar Västsvenska Handelskammaren för att höga kostnader hämmar tillväxten.

Bostadsbyggandet och byggandet överlag i Göteborg ligger nu på en nivå som många skulle betrakta som all time high. Mitt i denna byggyra har stan gjort en deal med staten när det gäller Sverigeförhandlingen. Överenskommelsen innebär i korthet att stan får 3,2 miljarder kronor av staten för satsningar på infrastrukturen. Bland annat ska det byggas en spårvagnsförbindelse över eller under Göta älv till Norra Älvstranden. Det ska även monteras upp en linbana över älven. Som motprestation ska kommunen bygga 45 680 bostäder fram till 2035.

Höga kostnader sänker byggandet

Samtidigt som storsatsningen lanseras kommer Västsvenska Handelskammaren med en rapport som visar att det är betydligt dyrare att bygga i Göteborg jämfört med Stockholm och Malmö. Exempelvis kostar det 28 000 kronor att få fram en bostad i detaljplanen i Göteborg. Motsvarande kostnad för Stockholm är 17 000 kronor och för Malmö 15 000 kronor.
– Det är förstås oacceptabelt och ett hinder för tillväxt. Behoven av både bostäder och kontor är jättestora och investeringsviljan är hög. Det gäller att ta till vara den, säger Johan Trové, vd på Västsvenska Handelskammaren i ett pressmeddelande.
Ett annat hinder för byggandet i Göteborg är det stora antalet överklaganden. 43 procent av byggplanerna överklagas i stan. I Malmö är siffran betydligt lägre. Där handlar det om 14 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bostadsbyggandet når nya höjder i Göteborg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig