info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bostadsbyggandet minskar

Bostadsinvesteringarna gör en inbromsning nästa år. Men totalt sett blir byggandet oförändrat och sysselsättningen förväntas öka. Det visar en ny konjunkturprognos.

Bostadsbyggandet bromsar in med fyra procent nästa år. Den bedömningen gör Sveriges Byggindustrier i en ny konjunkturrapport.
– Det som drar ner är framförallt småhusbyggandet, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Sjukhusbyggen

Men byggandet beräknas ändå i stort sett bli oförändrat. Det beror på att byggandet av offentliga lokaler och anläggningsjobb väntas öka.
-Då det gäller lokaler är det framförallt landstingen som bygger om och bygger nytt på sjukhussidan, säger Johan Deremar.
Det gäller bland annat byggandet vid Nya Karolinska i Solna, som är en jätteinvestering.Även till exempel kontorsbyggande kommer att startas.

Fler jobb

De senaste åren har sysselsättningen i byggbranschen ökat kraftigt och det kommer att bli fler jobb nästa år också, bedömer Sveriges Byggindustrier. I år beräknas 311 000 personer vara sysselsatta i byggbranschen. Nästa år beräknas den siffran öka med 3 000 personer. I år har ökningen varit cirka 7 000 personer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bostadsbyggandet minskar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig