info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bostad till lägre pris – flytta in i rå betong

I Uppsala pågår ett bostadsbygge av 40 lägenheter i området Rosendal. Projektet skulle kunna vara som vilket bygge som helst, men bostäderna säljs bland annat utan innerväggar.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala vill att fler ska kunna komma in på bostadsmarknaden. Foto: Mostphotos/Uppsala kommun

De 40 lägenheterna är en del av ett nytt koncept. De som flyttar in köper en bostad som inte är helt färdigbyggd. Lägenheterna är besiktigade och godkända och är fullt möjliga att bo i. Det finns till exempel kök och badrum. Men i övrigt är det en helt öppen planlösning. Det finns alltså inga innerväggar och ytterväggarna är obehandlade. De som flyttar in får själva välja planlösning och ytskikt. De får dessutom själva bestämma hur högt de ska lägga ribban när det gäller prisklass på inredningen och i vilken takt de ska bygga färdigt bostaden. De kan även själva välja om de ska lägga ut jobbet på yrkesfolk eller göra jobbet själva. Tanken med hela upplägget är att priset ska bli lägre.

– Vi tror att priset kan bli upp till 20 procent lägre, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Läs också Nytt stort tapp för bostadsbyggandet

Han hoppas att konceptet ska leda till att fler får större chans att köpa sig en egen lägenhet.

– I dag är det många som hamnar utanför bostadsmarknaden då priserna är höga. Det här är ett sätt att försöka nå nya grupper. Men vi jobbar även med andra modeller som kooperativt byggande för att fler ska få en bostad.

Men att bostäderna i Rosendal i slutändan blir billigare än en helt färdigställd bostad är inte säkert.

– Det beror på vilka tillval de boende gör och om de väljer att göra jobbet själva eller köper in tjänsten. Det finns ju ändå stordriftsfördelar om man gör hela jobbet klart på en gång när bygget är i gång, säger Erik Pelling och fortsätter:

– Men det handlar även friheten för de boende att själva få skapa sitt eget hem. De kan flytta in och känna efter hur de vill att de ska se ut framöver.

Läs också Ny rapport idag: Så ser trenden för bostadsbyggandet ut

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bostad till lägre pris – flytta in i rå betong

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig