info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Borealis löfte om betalning inte uppfyllt

Svetsaren Andrej Jakovlev dog på Borealis bygge i Stenungsund den 16 maj. Dödsolyckan avslöjade att arbetsgivaren OSS saknade kollektivavtal. Borealis lovade att Andrej Jakovlevs änka, Lina Jakovleva, skulle ersättas som om det funnits ett avtal. Ett halvår efter olyckan har Lina Jakovleva inte fått en krona.

Den 16 maj omkom svetsaren Andrej Jakovlev på Borealis bygge i Stenungsund. Hans död avslöjade att det litauiska företaget OSS saknade kollektivavtal. Ställda mot väggen lovade Borealis att antingen skulle de eller OSS ersätta Andrej Jakovlevs familj. Till Byggnadsarbetaren sa Trude Andreassen, operativ platschef på Borealis:
– De som arbetade för OSS kommer att täckas av antingen Byggnads kollektivavtal ellerIF Metalls kollektivavtal. Vi eller underentreprenören OSS kommer att se till att killen täcks av en försäkring.

När Byggnadsarbetaren sex månader efter olyckan åker ner till Kaunas, Litauen, och träffar Lina Jakovleva visar det sig att hon inte har fått de försäkringspengar som Borealis lovat.
– Jag har inte fått några pengar. Det verkar som att OSS inte vill betala. Jag har inte hört något från dem på väldigt länge. De anser att det inte är deras fel att min man dog.
Lina berättar att hon inte fått någon vettig information om sin mans död, mer än att han hittades i ett rör. Vad han gjorde i röret är det ingen som har förklarat.

Lina Jakovleva berättar att strax efter olyckan tog OSS kontakt med henne. De sa att OSS skulle stå för begravningskostnaderna. Men de var också intresserade av att få reda på om Andrej Jakovlev hade någon privat livförsäkring.
– Efter att jag gav Andrejs försäkringsbevis till OSS har jag inte hört något mer från dem. Andrejs försäkring är på cirka 3000 kronor i månaden. Den räcker inte för att täcka upp det han brukade skicka hem, säger Lina.

Lina har inte fått reda på att Trude Andreassen lovat att antingen Borealis eller OSS ska kompensera henne, helt enligt det svenska kollektivavtalets försäkringar. Ingen från Borealis har någonsin kontaktat Lina. Trots att det gått över sex månader sen olyckan.
En kort tid efter Andrej Jakovlevs dödsfall tecknade OSS kollektivavtal med IF Metall. Till IF Metall skickade OSS en olycksfallsförsäkring tecknad i Andrej Jakovlevs namn. Försäkringspappret, som Byggnadsarbetaren tagit del av, är på litauiska och ger 90 000 vid skada eller dödsfall. Till Mattias Jonsson på IF Metall i Göteborg sa OSS att Andrej Jakovlevs efterlevande skulle kompenseras enligt försäkringen i det svenska kollektivavtalet.
När Byggnadsarbetaren visar försäkringen för Lina Jakovleva säger hon att hon aldrig sett pappret förut och att hon inte fått de pengar som försäkringen utlovar. När Lina Jakovleva ringer till försäkringsbolaget Bonum Publicum där försäkringen är tecknad säger bolaget att försäkringen inte är giltig – eftersom OSS inte har betalat in försäkringsavgiften.

Trude Andreassen på Borealis, som lovat att Lina Jakovleva ska få ersättning, säger att pengarna är på väg, men hon kan inte svara på när pengarna kommer att betalas ut, eller ens vem som ska stå för utbetalningen. Hur mycket Lina Jakovleva ska få i ersättning vill hon inte kommentera.
– Vi kommer att fortsätta följa upp ärendet så att svetskillen får sina pengar, säger hon till Byggnadsarbetaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Borealis löfte om betalning inte uppfyllt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig