info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bolag får stor bot – tog inte hänsyn till snickarlärling

En lärling, som var inhyrd, föll när han arbetade med råspontluckor på ett tak. Tingsrätten i Attunda anser att entreprenören inte tagit tillräckligt ansvar för lärlingen.

Lärlingen föll tre meter vid takarbete. OBS! Arkivbild. Foto: Mostphoto

Domen från tingsrätten gäller en arbetsplatsolycka som inträffade på ett villabygge i Sollentuna i början av 2018. Byggföretaget hade hyrt in snickare för att montera luckorna på taket på villan. Och det var i samband med det arbetet, när snickarna placerade ut råspontluckorna, som lärlingen föll tre meter till våningen under. Han bröt ena armen och fick en hjärnblödning.

Entreprenören som hyrt in snickarna var arbetsmiljösamordnare på bygget.

Läs också Storvarsel på Skanska – så många riskerar sina jobb

Enligt tingsrätten hade bolaget inte gjort tillräckligt för att förebygga olycksfall då de inte genomfört en tillräckligt noggrann riskbedömning. Rent konkret när det gäller skyddet hade bolaget inte sett till att det fanns skyddsräcke eller annan fallskyddsutrustning som till exempel säkerhetssele och säkerhetslina.

Vidare betonar tingsrätten i domen att det handlar om en lärling. Rätten för ett resonemang om att risken för en fallolycka vid den här typen av arbete är liten för en yrkesskicklig snickare med lång erfarenhet. Men när det gäller lärlingen har rätten en annan uppfattning. Lärlingen var oerfaren och hade inte någon tidigare erfarenhet av att lägga råspontluckor. Därför anser rätten att risken var större än normalt i detta fall och att entreprenören skulle tagit hänsyn till att det handlade om en lärling.

Tingsrätten anser därför att det begåtts ett arbetsmiljöbrott. Domen innebär att företaget ska betala 200 000 kronor i en företagsbot.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bolag får stor bot – tog inte hänsyn till snickarlärling