info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bodfabriken fick jätteorder: ”Vi bygger 1200 bostäder”

Nu är det full rulle i Lyckselebaserade företaget Kubly. En gigantisk order på 1200 compact living-bostäder ska fram på kort tid. Orsak: arbetarna på Northvolts batterifabrik i Skellefteå behöver bostäder.

I Lycksele: Nu produceras compact-living-bostäder på löpande band. Victor är en av VVS-montörerna i fabriken. Foto: Kubly

Byggproduktionen i Norrland går för högtryck. En av orsakerna är batterifabriken Northvolt i Skellefteå.
Bristen på bostäder i området stor. För att råda bot på det, kommer bodfabriken Kubly att bygga compact-living-boenden på 13 kvadrat, med köksdel på ena långsidan, toalett och dusch, säng och fåtölj, allt i ett.

VVS-montören Victor Linder Björkenstam, 23, är en av 87 anställda. Han är just i färd med att klippa alupex till alla VVS-installationer i en av bostäderna.
– Jag skulle kunna tänka mig att bo i ett sådant rum om jag pendlade för att slippa resor. Standarden är hög. Rummen är fina, säger han.

Arbetet går i raketfart. Det första momentet är att förbereda alla rör till alla installationer i hela rummet, det blir effektivast så. När allt är förberett börjar installationen av handfat, toalett och dusch, samt vattenberedare. Därefter brukar Victor ta köket. Sist provtrycker han hela systemet.

– Jag trivs jättebra. Man får tänka till och lösa problem varenda dag. Det har varit en del problem med leveranser. Då får vi hitta material med samma kvalitet någon annanstans, säger han.

Ordern, som är värd cirka 400 miljoner totalt, är det största som har hänt i Lyckseleföretagets historia.
600 moduler bestående av två bostadsdelar ska levereras till augusti 2023. Sen finns det en option i avtalet som innebär att det kan bli ytterligare 1200 bostäder.
– Hittills har vi byggt 50-60 bodelar, säger Victor.

Ett 20-tal montörer, snickare, elektriker, VVS:are, har nyanställts sedan i början på sommaren. Många av montörerna är unga och många tjejer har sökt sig till företaget. En del kommer direkt från byggprogrammet, men en del av de anställda lärs upp direkt på företaget. Dock ej elektrikerna som måste ha en gymnasial utbildning för att få jobb på Kubly. Företaget rekryterar fortfarande snickare, vvs-are och elektriker och uppmanar alla intresserade att skicka in en spontanansökan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bodfabriken fick jätteorder: ”Vi bygger 1200 bostäder”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig