info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vilket pris sätter du på semesterjobb åt bekanta?

Vissa yrkesgrupper har lättare än andra att få till det lättjefulla semesterlivet. Kan du svinga en hammare hör du nog inte till en av dem.

Det kostar på om hängmattan får vämta för länge. Foto: Mostphotos

Efter ett års slit på bygget är det snart dags för semester. En tid för återhämtning där en del ligger och sippar på en öl i hängmattan medan andra samlar kraft genom att aktivera sig på den egna båten, genom vandringar eller hårdträning på gymmet.

Det alla de här personerna har gemensamt är att de gör något som avviker från vardagsrutinerna – att gå upp och gå till jobbet fem dagar i veckan.

För vissa yrkesgrupper är det lättare att få till det här lättjefulla livet. Vem har nytta av en semesterledig arkivarie, en samhällsvetare, en bank-vd eller för den delen kungen? Men annat är det för er byggnadsarbetare. Er kompetens är högvilt under sommarledigheten.

Det viskas i stug- och villaområden och runt grillen om vem som kan svinga en hammare. Säkert har ni redan fått små trevare från nära och kära inom familjen, vänner, vänners vänner och andra som ni inte ens känner igen, än mindre vet namnet på. ”Du, jag har problem med en dörr som hänger”, ”Ska bygga den där altanen i sommar, kan du hjälpa mig att komma i gång”, ”Tänkte byta hängrännor under semestern, alltså om du har vägarna förbi”.

Ni får rollen som allt från rådgivare till diverse byggprojekt, ska lagbasa över mindre sommarbyggen där ni ändå väljer att göra precis allt själva då det går snabbast. Frågan är – vad är priset på detta? Vad är det värt att jobba under en tid när ni rimligen vill tänka på annat och helst låsa in verktygslådan i en container på en byggarbetsplats långt, långt bort? Ja, det bestämmer ni ju förstås själva men jag hoppas ni tar bra betalt!

Sommarvädret lyfter ackordet.

25 spänn för en ­simpel glasspinne till kaffet.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig