info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vi har rätt till en värdig tid på äldre dagar

Pensionen blir inte alltid som man tänkt sig, många drabbas av förslitningsskador. Då är det extra viktigt att samhällets trygghetssystem fungerar.

Hur föreställer du dig din pension? Foto: Mostphotos

Handen på hjärtat; hur ofta har du tänkt på vad som händer med dig när du blir gammal, innan du är gammal?

Typ aldrig, svarar nog du.

Och om du ändå gör det, så ser säkert du framför dig – precis som de flesta andra – hur du ska må bra, snickra på ditt hus, fiska i en sjö i sällskap av barnbarnen eller gunga i en gungstol på verandan ihop med vänner och familj. I den gruppen kvalar åtminstone jag själv in.

Men det är tyvärr en bild rätt långt bort från sanningen. I stället ingår sjukdom, skador och förslitningar – både egna och andras – i åldrandet. Speciellt om du har jobbat på ett bygge.

Då är det extra viktigt att samhällets trygghetssystem fungerar och bland dem pensionen. Det gör det inte nu och det drabbar speciellt låg-och medelinkomsttagare och dem som kanske måste lämna sitt jobb i förtid på grund av skador.

Ja, i dag visar statistik att den som är född 1953 får ungefär 45 procent av sin slutlön i allmän pension, och mindre kommer det att bli för senare årskullar. Den genomsnittliga allmänna pensionen är 13 200 kronor och för kvinnor ytterligare några tusenlappar lägre.

Därför är det bra att Byggnads driver förslaget ”Knegarpension” som pekar på just dessa orättvisor och menar att kraven på människor i dag är för hårda. Det är inte värdigt ett rikt land som Sverige att hundratusentals människor som jobbat större delen av sitt liv ska behöva bli fattiga och beroende av privata Swish-kampanjer på sociala medier, när något oförutsett händer. För det gör det, förr eller senare.

Då är några kronor mer i skatt en mycket bättre lösning, så länge som de fördelas rättvist. Och på så vis blir idén om gungstolen ingen ouppnåelig dröm – utan en möjlighet för oss alla.

Vad hände med Twitter? I dag en totalt urspårad plattform som borde lägga ned.

Ta tillbaka medborgarskap! What? Vad ska vi göra med dem som ingen vill ha? Deportera till lägst bjudande? En osmaklig och vidrig syn på människor, enligt mig.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig