info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vem vill inte ha en Bergman?

Vilka regerar nu? Jo, snickarna på ackord i Stockholm och golvläggarna på tidlön över hela landet.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 339 kB)

Riksbanken släppte nya sedlar den första oktober. Byggnadsarbetare som tillhör TBM-gruppen och arbetar på prestationslön bör lära sig att känna igen regissören Ingmar Bergman. Han är nämligen avbildad på den nya tvåhundrasedeln. En nivå som nu nio av Byggnads elva regioner passerat i genomsnitt. De två som inte når upp till Ingmar Bergman-nivå är Örebro-Värmland och Småland-Blekinge. De får tills vidare hålla tillgodo med en Greta Garbo (100 kronor), en Evert Taube (50 kronor), två Astrid Lindgren (20 kronor) och till det ett gäng småmynt. Men det är bara tillfälligt – inom kort kommer de med största sannolikhet kunna växla in hela klabbet mot en ny fräsch Bergman.
I topp ligger Stockholmarna. Deras prestationslönesnitt är nu uppe på 217:51 kronor och det motsvarar en månadslön på 36 759 kronor. Beräknat på 169 arbetstimmar i månaden.
En region som utvecklats bra den senaste tiden är Gävle-Dala. Där är förtjänsten nu 207:32 kronor i timmen för TBM:are på prestationslön. Uppgången beror enligt regionens avtalsansvarige Fredrik Jansson på att de hade en dipp tidigare som de nu tagit igen och att byggmarknaden blivit bättre i Gävle. Möjligen har det även blivit fler projekt som lämpar sig för ackord.
Bland de på tidlön så ligger golvläggarna högst med ett snitt över hela landet på 186:72 kronor i timmen. Tätt följt av plattsättarna med 184:32 kronor och TBM-gruppen med 181:69.I botten som vanligt glasmästeriarbetarna på 164:78 kronor och byggstädarna med 129:34 kronor i timmen.
Avtalsrörelsen börjar så sakta dra i gång och någon gång under våren landar ett nytt färskt Byggavtal på matbordet i landets byggbodar. Vilka frågor om lön och andra ersättningar tycker du borde tas upp i avtalsförhandlingarna? Vad är du inte nöjd med? Vilka lönefrågor ska Byggnads driva? Hör av dig med dina synpunkter.

Telefon: 070-607 56 92.

Mejl: cn@byggarb.se
Twitter: @CeNiklasson

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig