info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Våren kommer med småjobb och livsfaror

Äntligen har våren tagit sina första stapplande steg över hela landet. Med den kommer också ruschen för altanbyggen och renoveringar av hus och stugor, för dem som fortfarande har en slant över.

Foto: Mostphotos

Det är så klart kul att äntligen göra i ordning det som många planerat för under vintern. Men få tänker på den risk som byggnadsarbetare utsätts för när de klättrar omkring på hustak utan säkerhet eller lossar tunga laster utan rätt utrustning. Så blir det ofta just när den enskilda husägaren ska garantera säkerheten. Något som kommer att bli allt vanligare nu.

För samtidigt med våren bromsar byggbranschen in och många större projekt skjuts på framtiden. Det innebär att många byggnadsarbetare kommer att försörja sig på mindre jobb framöver, där det ofta slarvas med bland annat fallskydd. Dessutom tvingas de ta rollen som sitt eget skyddsombud. Och det är inte alltid så lätt att säga ifrån eller förutse faror i brådskan och inom det uppgjorda priset. Många historier har jag hört genom åren om alla ”fantastiska byggjobbare” som var så snabba och inte gnällde – det vill säga inte ställde några krav. Kanske pratade de inte ens svenska.

Det är en farlig inställning. För ett fall från fem eller tio meter är detsamma oavsett om det sker från ett villatak eller en större byggnad.

De åsikter vi har i det privata följer allt som oftast med ut i yrkeslivet. Om det går att chansa hemma är det lätt för beslutsfattare att strunta i säkerhetsrutiner och utbildningar även i de större sammanhangen. På så sätt urlakas säkerheten. Vi måste alltid leva som vi lär och ta ansvar både i det stora och i det lilla.

Inte förrän då blir världen ett bättre ställe att leva på. För både byggnadsarbetare och alla andra i utsatta positioner.

Inbromsning i byggbranschen och stor oro. Samtidigt sjunker arbetslösheten och det saknas byggnadsarbetare i norra Sverige. Vart är vi på väg?

Rädda småhusbyggandet i Sverige! Det faller brant men det är så allra flest människor vill bo. I sitt eget hus.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig