info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Val av byggyrke avgör lönen

Tidlön eller ackord? Valet spelar stor roll för tjockleken på plånboken. Men det handlar också om val av yrke

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 304 kB)

Lönegapet beroende på löneform skiljer sig nämligen markant mellan olika yrkesgrupper. För den största, TBM-gruppen, där snickare, betongarbetare och murare ingår var skillnaden mellan prestationslön och tidlön 24:55 kronor i timmen under de senaste tre månaderna. En blygsam skillnad jämfört med en del andra yrkesgrupper. Exempelvis så är lönegapet 51:55 kr i timmen för golvläggarna och 41:86 kronor för plattsättarna. Och även om det ännu inte finns några tillförlitliga uppgifter om hur det ser ut för rörmokarna (siffror kommer från början av nästa år) så skvallrar de lönenivåer det pratas om på ackordssidan att även de har ett betydligt större gap mellan prestationslön och tidlön än TBM-gruppen.
Frågan är vad detta beror på.
När det gäller TBM-gruppen så har de en tidlönenivå som ligger i nivå med flera andra yrkesgrupper. Snittet i dag ligger på 181:81 kronor i timmen. Golvläggare och plattsättare ligger bara några kronor högre. Alltså är det TBM:arnas ackordsförtjänst som inte når samma höjder som för flera andra yrkesgrupper. Det blir helt enkelt inget större gap ner till tidlönarna.
Varför inte är då en relevant fråga. Svaren går att hitta i förra numret av Byggnadsarbetaren. Enligt arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind så är den ”generella byggnadsarbetaren i dag inte lika viktig, inte tillräckligt produktiv och tappar därmed i värde”.
I övrigt värt att notera. En klar majoritet av dem som i dag arbetar på ackord ligger nu över 200 kronor i timmen. Omvänt är det för dem med tidlön där de allra flesta ligger under. Den stora massan, oavsett yrke, ligger kring eller några kronor över 180 kronor i timmen. Men det finns eftersläntrare och det handlar om de gamla vanliga yrkesgrupperna. Främst glasmästeriarbetare och byggstädare.

Cenneth Niklasson, lönereporter
Följ mig på twitter för det senaste om bygglönerna @CeNiklasson

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig