info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ukrainas sak är sannerligen också vår

När det mullrar i världen är vår första reaktion ofta att vända bort blicken och koncentrera oss på de små sakerna i tillvaron.

Foto: Gamma man/Mostphotos

Men kanske inte den här gången. Dels ligger Ukraina så mycket närmre oss än många andra konflikthärdar gjort, dels påverkar Rysslands aggressionshandlingar vår vardag. Det kan inte undgå någon som tankat bilen den senaste veckan. Eller, för den delen, betalat sin elräkning.

Vi får alla konsekvenser av kriget på något sätt.

Framför allt är det här kriget också ett krig mot demokratin och det öppna samhället.

Många byggnadsarbetare har dessutom kollegor på bygget både från Ukraina och Ryssland. En del av dem har valt att åka hem och slåss för sitt land men framför allt lär det bli allt fler som kommer hit. Alla som kan lämnar kriget i flyktingströmmar som vi inte skådat sedan 1940-talet.

Men framför allt är det här kriget också ett krig mot demokratin och det öppna samhället. Där alla som inte säger som diktatorn vill, är en fiende, och måste tystas. Dit hör både journalister och fackligt aktiva.

Att du bryr dig är faktiskt viktigare än någonsin. Så engagera dig på det sätt du kan. Att bidra med pengar till människor som behöver känns förhoppningsvis självklart. Ett annat sätt att hjälpa är att ta sig tid att både lyssna på dina kollegor från öst i boden såväl som att prata om vad som pågår i Ukraina.

Lika viktigt är det att värna om våra egna myndigheter och inte baktala våra hårt arbetande nyhetskanaler. För vid sidan av slagfältet pågår ett informationskrig, där ingen skulle bli gladare än Putin, om du köpte bilden av de ”fejk news” som cirkulerar.

Och även om Sverige aldrig tillhört det gamla Sovjetunionen vet ingen vem som står på tur härnäst. Det sitter ju en maktfullkomlig galning vid spakarna. Ukrainas sak är sannerligen också vår.

Köp airbnb-nätter i Kiev och i andra bombade städer i Ukraina. På så vis får familjerna in pengar när de nu inte kan gå till jobbet som vanligt.

 Jag hoppas att alla nu fattar hur opålitliga SD är? Från att ”kasta ut alla” till omfamna flyende ukrainare. Hudfärg spelar tydligen roll. Vad är det om inte rasism?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig