info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trygghet är inte tråkigt – det är nödvändigt

När världens finanser börjar svaja sprids osäkerheten så klart vidare till vår vanliga vardag.

Foto: Mostphotos

Det spelar ingen roll hur många gånger en vd i tv påstår att våra pensioner inte kommer att påverkas av investeringar som gått åt skogen. Vi anar ändå att det i slutänden är den enskilda människan som får betala.

Den lilla världen sitter som bekant ihop med den stora.

Och inte bara det; något är förvillande likt mellan byggbransch och bankdito.

Det är förstås grabbarna grus jag tänker på. De vill säga de självsäkra männen med sikte på stora vinster.

I bygg kliver de in och fnyser åt försäkringar och arbetsmiljösatsningar. I stället säljer man ut entreprenader till lägst bjudande och blundar för byggets gästarbetare utan ordentliga skyddskläder. Här ska det tjänas pengar och det gör man genom att ta risker och strunta i ”mossiga” gamla förordningar. Och det är den enskilda byggnadsarbetaren som får riskera livet när vinst prioriteras före säkerhet.

Det är precis samma stil som banker och finansinstitut just visat upp. Pengarna är ju någon annans och det är inte vd:arnas pensioner som går upp i rök.

Att byta trygga papper i en storbank till förmån för små specialbanker i USA, för att öka vinsten bara lite till, låter faktiskt inte riktigt klokt. Det är ju människors ålderdom som pensionsförvaltarna har ansvar över.

Sådant verkar dock inte grabbarna grus bry sig om utan litar på att staten städar upp om det nu ändå går dåligt. Och detta tänkesätt sprider sig från bransch till bransch.

Men vet ni? Trygghet är inte tråkigt. Det är nödvändigt. Åtminstone för alla som ska utföra jobbet eller leva på slantarna som vi plikttroget sparat till vår egen pension. Ska det verkligen vara så svårt att fatta?

Sänka inflationen eller rädda bankerna? Svårt huvudbry för riksbankernas chefer runt om i världen just nu.

Och för övrigt anser jag att vi ska stötta Ukraina på alla sätt som går. Glöm inte att det pågår ett krig nära oss!

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig