info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tåget skenar för TBM på ackord

Ackordsloket rullar snabbt nu så i vissa regioner har tidlönevagnarna spårat ur.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 359 kB)

222:73 kronor i timmen i snitt. Det är nivån för TBM på ackord
i region Stockholm-Gotland för tillfället. Men det är inte bara de
i den regionen som kan glädjas, ackordet går starkt över hela landet. Snittet för perioden hamnade på 211:97. Det som driver på är bland annat det personalintensiva bostadsbyggandet. Och många ackordslag har som bekant lång erfarenhet och är väl intrimmade för att bygga just bostäder.
TBM på tidlön då? Ja, de ligger tätt samlade i en grupp betydligt längre ner. I topp region Stockholm-Gotland med 189:90 kronor i timmen och i botten Västerbotten med 177:88 kr. Och snittet landade på 186:25 kronor.

Vill du läsa mer om din lön och ersättningar på bygget. Gör som många andra och gå med i den här gruppen på Facebook:
Din lön på bygget

Vagnarna ramlar av

En närmare granskning visar att det i vissa regioner nu är ett stort gap mellan de två löneformerna för TBM:arna. Kopplingen mellan det frustande ackordsloket och tidlönevagnarna har stretchats ut. Uttänjningen gäller stora delar av landet, men i vissa regioner verkar vagnarna till och med sladdat av i någon skarp kurva. Det gäller bland annat Stockholm. Där skiljer det nu nästan 33 kronor i timmen. Helt klart är att tidlönerna inte hänger med överallt för tillfället. Möjligen finns det en fördröjningseffekt som kan komma senare.

Stabilt upp för plattsättarna

Det går bra för plattsättarna. De har under det senaste året lyft prestationslönen med nästan tio procent och har nu en snittlön på 245 kronor i timmen. De har verkligen seglat upp som eventuella nya lönekungar på bygget. Även här har tidlönen svårt att hänga med. För ett år sedan var gapet mellan de två löneformerna 40 kronor i timmen. Nu är det uppe i hela 54 kronor i timmen.
I övrigt kan noteras att det är fortsatt problem när det gäller lönestatistiken för vissa yrkesgrupper. De är därför som just ditt yrke eller din löneform kanske inte finns med. Men håll ut – det kommer att bli bättre.

Telefon: 070-607 56 92.
Mejl: cn@byggarb.se
Twitter: @CeNiklasson

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig