info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svag utveckling för TBM

Lönerna har gått starkt för takläggare och plattsättare, samtidigt som TBM-gruppen tappar. Här är förklaringen.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 176 kB)

Löneskillnaden mellan olika yrkesgrupper på bygget ligger relativt fast år efter år. Ett yrke som ligger lågt i lön har en tendens att ligga kvar fastgjutna i botten. Ett exempel är glasmästeriarbetarna.
De har legat lågt länge och det finns i dag inga tecken på att de
ska börja klättra i löneligan. Samma sak gäller för dem som tjänar bäst. Rörmokarna har tillhört toppen under många år. För deras del finns det mycket som talar för en fortsatt bra löneutveckling. Många vvs-montörer jobbar på ackord som i sin tur lyfter tidlönen. Sedan har vi certifieringen Säkert Vatten som innebär höga trösklar in i branschen och till detta så tycks det ständigt vara brist på duktiga rörmokare.
Med det sagt – på flera års sikt sker det ändå förändringar i löneläge mellan yrkesgrupperna. Och den tydligaste rörelsen just nu är nog den nedåtgående trenden för den stora TBM-gruppen. Deras löneutveckling har under de senaste åren varit svagare än för många andra.
Exempelvis så lyftes ackordet för TBM:arna med 4,19 procent mellan 2014 och 2016. Under samma period steg takläggarnas ackord med 8,23 procent och plattsättarnas med 5,53 procent. Men TBM-gruppens dåliga utveckling har pågått längre än så. Det finns flera förklaringar då förutsättningarna för att tjäna pengar har förändrats. Bland annat har den internationella konkurrensen ökat och byggen styckas numer alltmer i mindre bitar som sedan säljs ut till underentreprenörer. Det innebär att inarbetade bygglag blir blåsta på godbitar i ackordet.
Samtidigt har det under många år pågått en lönekonflikt mellan arbetsgivarna och facket om vilken löneform som ska gälla för bygglagen. Allt detta har gjort att TBM-lönen tagit stryk. I stället har det gått något bättre för några av de förhållandevis små yrkesgrupper där konkurrensen är något lägre och trösklarna in i branschen är högre. Speciellt gäller det yrkesgrupper som har en högre andel som arbetar på prestationslön. Bästa exemplet där är plattsättarna som haft en starkare löneutveckling än många andra på bygget under de senaste tio åren.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig