info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Små glasspengar blir miljoner mer på lönekontot när åren går

För snickarna är gapet mellan ackord och tidlön ungefär en Magnum, 24:50 i timmen. Nåt att fundera på nästa gång du köper glass.

En glass mer eller mindre gör inte så stor skillnad, eller? Foto: Mostphotos

Några tior hit eller dit spelar inte någon större roll när restaurangnotan ska betalas. Samma sak gäller för glasspinnen till fikat. Småpengar som knappast raserar din ekonomi. Men om man ser på lönen så kan samma lilla slant lyfta ditt konto till nya höjder.

På nästa sida kan du läsa om ackords- och tidlöner för några yrkesgrupper som går på Byggavtalet. Och det finns skillnader. De på ackord tjänar mer och det handlar precis som vid restaurangbesöket och glassen om småpengar. Fast timme efter timme efter timme … ja, då händer grejer.

För snickarna är gapet mellan ackord och tidlön ungefär en Magnum, 24:50 i timmen. Under en månad blir det 4 165 kronor* och under ett år 50 000 kronor. För plattsättarna är skillnaden mellan löneformerna 10 557 kronor i månaden. På ett år blir det 126 000 kronor.

Löneskillnaden mellan ackord och tidlön har legat relativt stabilt under lång tid. För snickarna har gapet pendlat mellan 20 och 30 kronor i timmen sedan millennieskiftet. Det innebär att en snickare som arbetat på ackord under hela den perioden dragit in cirka en miljon kronor mer i lön än kollegorna på tidlön.

Fast pengar är inte allt, såklart. Att gå på tid har andra fördelar. Möjligen är stressen mindre och skrapet av byggbodens stolar följer inte slaviskt rasternas klockslag.

Men ändå. Löneskillnaden är stor. Och ännu tydligare blir det för golvläggare och plattsättare. För plattsättare på ackord har det åtminstone trillat in ett par miljoner mer på kontot under de senaste 20 åren jämfört med kollegorna som går på tid.

Tänk på det nästa gång du köper glass.

*Beräknat på en arbetstid på 170 tim/mån.

Skönt med höst – inga helger som stör byggrytmen.

Vad hände med det fina byggvädret?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig