info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samtliga över 200 kronor

Nu har TBM-gruppen på ackord krossat nivån på 200 kronor i samtliga Byggnads regioner.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 312 kB)

Uppgången det senaste året motsvarar en ökning på 2,8 procent. Med andra ord något över vad löneavtalen gett de senaste åren. I topp ligger region Stockholm-Gotland där medellönen nu är uppe i 219:53 kronor i timmen. I botten region Väst med 200:95 kronor i timmen. Därmed måste en lönenivå på över 200 kronor anses vara helt accepterad i branschen vilket innebär att de som fort-farande ligger under den gränsen snabbt kommer ta klivet över.
När det gäller tidlönen så stiger den i nästan samma takt som prestationslönerna. Och fortsätter den goda byggkonjunkturen så lär snittlönen för vissa regioner när det gäller TBM:are på tidlön passera 200 kronor lagom till kräftorna 2017. Kan nog sätta en flaska Skåne på den prognosen.
Även för övriga yrkesgrupper är löneutvecklingen god. Golvläggarna på prestation närmar sig snabbt ett snitt över hela landet på 250 kronor i timmen. Deras lön har stigit med 4,52 procent det senaste året. Golvläggare på tidlön har haft en betydligt sämre utveckling och krongapet upp till dem på ackord är nu en dryg femtiolapp i timmen.
En annan yrkesgrupp som står för ett rejält lönelyft är plåtslagarna på ackord. Yrkesgruppen har visat dåligt intresse för att arbeta på prestationslön. Byggnads har därför åkt riket runt under det senaste halvåret och kört en utbildning för att få upp intresset. Och möjligen kan ackordssiffrorna för perioden juli–september förra året ge extra draghjälp. De landade på 223:25 kronor i timmen. En nivå som borde få plåtslagare på tidlön att börja drägla rejält. I procent så motsvarar uppgången en ökning med 8,51 procent jämfört med samma period 2014. Plåtslagare på tidlön ligger ofta kring 50 kronor lägre.
Snart är det dags för avtalsrörelse. En förhandling som kan bli mer dramatisk än på länge. Bland annat beroende på att det inte finns någon samordning inom LO.

För att få koll på din lön – gå med i ”Din lön på bygget”

Telefon: 070-607 56 92.
Mejl: cn@byggarb.se
Twitter: @CeNiklasson

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig