info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samarbete är mycket bättre än att sura

EU – så långt bort från mig. Inte alls, anser jag. Snarare en demokrativerkstad som ligger närmre ditt liv än du tror.

I förra veckan var jag i Bryssel, i EU-parlamentet på besök. Det var omtumlande, intensivt och jävligt nyttigt att vara där. För jag blev grymt imponerad över den enorma demokrativerkstad jag mötte på plats.

”Jaha, vad finns det för connections mellan mitt liv i till exempel Tomelilla eller Västerås och maktens korridorer i Bryssel”, tänker säkert många nu och känner sig skeptiska.

”Ganska många,” menar jag.

För det finns väl knappt en enda byggnadsarbetare som inte köpt tomater odlade i Spanien, en cykel till barnen vars delar satts ihop i ett annat europeiskt land, flygbiljetter från ett irländskt bolag eller grillkött från Danmark?

Ja, i dag sitter världen ihop och då går det inte att bara bry sig om sin egen lilla bit här hemma.

Och det är i det sammanhanget som EU blir så viktigt. Det gör att vi får koll på att det går schysst till även utanför Sverige och gör samtidigt att Europas alla små länder blir starkare tillsammans.

Det kan då sannerligen behövas och är förstås extra viktigt för byggbranschen, där det så kallade utstationeringsdirektivet gjort livet surt för många.

Men nu har EU en gång för alla enats och sagt att lika lön för lika arbete på samma plats kommer att gälla inom Unionen.
Det har vi våra duktiga EU-parlamentariker att tacka för och ordförandelandet Bulgarien som varit med och fått processen att rulla.

Det är bara att konstatera att man kommer mycket längre med samarbete än med att sura, oavsett vilket parti man röstar på.

Om du inte tror mig? Då kan du följa precis vartenda möte från EU:s sammanträden på webben och plocka hem alla protokoll på ditt eget språk. Det är vad jag kallar pengar tillbaka på EU-avgiften.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig