info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så påverkar coronanotan ditt lönekuvert

Avtalsrörelsen är framflyttad till oktober. Det blir alltså inget lönelyft nu i vår. I stället kommer lönenivån ligga kvar i ytterligare ett halvår.

Hammarslagen dunkar ännu på landets byggen. Foto: Mostphotos

Orsaken är den ekonomiska tvärniten i spåren av coronakrisen. Och rimligen var det ett riktigt beslut. Att i nuvarande läget bedöma hur arbetsmarknaden kommer utveckla sig och försöka uppskatta hur mycket det går att plocka ut i ett nytt avtal är svårt för att inte säga omöjligt.

Frågan är – vad händer nu? Enligt många experter kommer virusepidemin lugna ner sig till sommaren. Möjligen kan det komma en ny våg i höst. Om det vet vi inget i dag. Det vi däremot vet är att världsekonomin redan påverkats kraftigt. Och ja – risken är överhängande att ditt lönekuvert kommer att påverkas även det.

Byggbranschen har hittills klarat sig relativt bra. Hammarslagen dunkar ännu på landets byggen. Sämre går det för andra branscher som hotell, restaurang och flyg. Samtidigt varslas eller permitteras många även i andra sektorer. För att lindra konsekvenserna satsar land efter land historiskt höga summor i ekonomiska paket för att rädda företag, arbetare, familjer och framtidstron.

I höst när nya kollektivavtal ska tecknas kommer den ekonomiska baksmällan efter coronakrisen fortfarande vara fundamental. I svensk avtalsrörelse förhandlar industrin först och sätter det så kallade märket. Sedan följer alla andra LO-förbund efter. Sannolikheten för att industrin ska få till något större lönelyft från oktober och framåt när de ska anpassa sig till en krisande omvärld och företag är utesluten. Troligen blir det mycket lågt. Och tro mig – hur lågt det än blir kommer inget annat fack begära ett enda öre mer.

Men det räcker inte där. Löntagarna förväntar sig, helt enligt spelets regler, en lönehöjning retroaktivt för sommarhalvåret fram till oktober. Möjligen blir det samma nivå som avtalet i höst ger, en liten symbolisk peng. Så räkna med låga löneökningar framöver.

Alla satsningar för att hålla igång ekonomin.

Låga lönelyft kommer inte få hjulen att snurra snabbare.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig