info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Resultatlön ger sämre med pengar

Genomsnittet för TBM-gruppens resultatlön var under 2017 lägre än medellönen för samtliga prestationslöner. Region Öst ligger högst upp i resultatlönetoppen.

Foto: Colourbox

Under 2017 blev snittet för TBM-gruppens resultatlön 208:06 kronor i timmen. Det innebär att resultatlönen steg med 2,98 procent jämfört med 2016. I kronor räknat handlar det om ett lyft med 5:01 kronor i timmen.

I topp ligger region Öst där medellönen hamnade på 213:76 kronor. I botten Mälardalen med 199:34 kronor. Totalt ingår 3,5 miljoner timmar i statistiken. Noterbart är att region Väst står för 2,4 miljoner timmar.

Läs också Dags för tjockare plånbok – några kronor till i timmen

Resultatlönen ligger generellt lägre än andra prestationslöneformer som bygger på inarbetning av tid och/eller olika parametrar. Genomsnittet för samtliga prestationslöner för TBM landade på 215:13 kronor i timmen under 2017. Alltså 7 kronor högre än resultatlönen.

Grunden i en resultatlön är en hög fast del och en rörlig del som styrs av projektets ekonomi eller av själva bolagets resultat. Vid ett bättre utfall än väntat blir lönen högre.  Löneformen har funnits med sedan 1990-talet.

Missa inte – Din lön på bygget – Facebooksidan för alla på bygget som vill hålla koll på lönen. Gör som 6 000 andra byggnadsarbetare – gå med i gruppen.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig