info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Översittarna vill skrämma dig till hat och våld

Vad är det med världen och maktfullkomliga konservativa ledare? Alldeles nyligen valdes ännu en man som lovar hårdare tag och rätt att skjuta för att döda, till president i en av världens största länder.

Många ropar på hårdare tag. Foto: Oleg Kozyrev Mostphotos

Så nu sitter de där: Bolsonaro, Trump, Erdogan, Putin, Jinping och Jong-Un och blickar åter på kärnvapen och handelstullar.

Även här hemma skriker många efter hårdare tag och tuffare villkor utan att riktigt tänka på vad det innebär. Ofta är dessutom den här politiken framröstad av en grupp som sannolikt har minst att vinna på sådana reformer men som längtar tillbaka och ”vill ha det som förr”.

Och visst kan nostalgitrippar vara trevliga när det gäller en klassåtersamling eller veteranbilar. Det passar dock ovanligt dåligt när det kommer till att styra ett land. För saker blir sällan – för att säga aldrig – bättre med gamla lösningar.

Gör en tankelek: Vi bestämmer att alla måste göra sina bankärenden på ett bankkontor. Eller varför inte stänga ned hela internet. Ja, ni fattar ju själva. Det funkar inte nu när vi vant oss vid ett helt annat sätt att leva.

Ändå reagerar många just med att idealisera det som varit när världen runt om oss förändras. Det är som om vi inte känner igen oss, blir rädda och vill ha tillbaka det gamla. Och går det inte frivilligt, så ska det vara med våld.

Det är en farlig utveckling som du faktiskt har möjlighet att sätta stopp för. För tvärtemot vad du känner har vi människor större möjlighet än någonsin förr att ta del av samhällsdebatten och bestämma över våra liv. Därför gäller det att hålla huvudet kallt och inte luras in i hatet. Säga nej till att bli en översittare.

Inte förrän då kan världen slippa ifrån det våld som ingen vill ha eller behöver.

Det finns tidig lunch – och tidig lunch!

 Men hallå C och L, vad håller ni på med?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig