info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya ID06 – ett viktigt steg mot en sund bransch

Om drygt tre månader ska de nya ID06-korten börja gälla. Det är i grevens tid som branschen sansat sig och insett att något måste göras.

För i vinstjaktens spår har svenska byggarbetsplatser länge varit arenor för både människohandel och grov organiserad brottslighet. Hit luras människor från olika länder som hoppas på ett bättre liv men i stället tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

Men inte förrän det på allvar drabbar storbolagens fortsatta verksamhet har problemen tagits på allvar. Ingen kan tävla med anbud som bygger på att den enskilda arbetaren får 10 kronor i timmen för sitt jobb.

Ute på byggena är det de vanliga byggnadsarbetarna som får ta smällen. De tvingas ofta utföra sitt arbete omgärdade av kaos och risker och undrar så klart vad i hela världen som är på gång. Hur kunde det bli så här trots att man betalar sin fackavgift, undrar många och önskar sig stängda gränser fastän det är fel väg att gå. (Arbetarna behövs ju, utan dem stannar bygg-Sverige.) Men kollegorna från underentreprenörer i många led är varken utbildade eller har en aning om sina egna rättigheter och de talar inte svenska.

Det här är så klart en konsekvens av avregleringar som drivits av Svenskt Näringsliv och som länge motarbetat fackens krav på ordning och reda och lika lön för lika arbete. Nu när brottsligheten drabbar de egna leden och sprider sig ut i samhället måste branschen dock enas med övriga samhällsinstanser.

Nya ID06 kan inte ensamt få bukt med den organiserade brottslighet som redan fått fäste här. Många frågetecken kvarstår. Som till exempel vad som ska hända med alla de runt 100 000 byggnadsarbetare som kommer att sakna en giltig bygglegitimation den 22 januari 2020. Men nya ID06 är ett viktigt steg i rätt riktning för en sund och fungerande byggbransch.

Kinesiskt jättebolag vinner upphandling med ett bud som ligger 70 procent under närmaste konkurrent. Hur tänker region Stockholm?

Smart att dna-märka verktyg men synd att det ska behövas.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig