info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ny myndighet är ett steg i rätt riktning

Socialdemokraternas satsning på en ny myndighet som ska utreda ”välfärdsbrott” har mött kritik. Det behövs många insatser för att komma åt kriminaliteten – men det här är ett steg i rätt riktning.

Pressträff om myndigheten med Johan Lindholm, Byggnads ordförande, och Magdalena Andersson, finansminister.

Nyligen presenterade Socialdemokraterna sin kommande satsning på en ny myndighet som ska utreda ”välfärdsbrott”, alltså när brottslingar lurar till sig statliga utbetalningar. Det är en del av arbetskraftskriminaliteten, som flödar över gränserna och ställer till så stora problem i bland annat byggbranschen.

Men det konstiga var att Byggnads ordförande, som faktiskt läste ur vår reporter Johan Fyrks bok ”Svartjobbsfabriken” på presskonferensen, fick många burop och anklagelser kastade efter sig i sociala medier. Som om att stöda den här satsningen var en dålig idé. Men är det verkligen ingen som minns hur allting började?

Jo, vem som helst skulle få komma hit, bara de ville jobba. Att reglera inflödet och kolla upp rättigheter och skyldigheter var typ bara löjligt, ansåg 90-talets borgerliga regering. Företagen skulle ta ansvar och myndigheterna skulle serva medborgarna, inte kontrollera. Det enda som krävdes av en arbetskraftsinvandrare var lite sparpengar att leva på den första tiden.

En avreglerad arbetsmarknad alltså – helt i enighet med vad konservativa och liberala partier föreslagit i alla tider. Det vill säga en marknad där den svage är svag och den starke förblir stark och där arbetsgivaren kan välja (det billigaste) och välja bort (dem som ställer krav).

Resten är historia. Vi vet alla hur det gick inom bygg; inte så bra. Kan du köpa något billigare genom att fuska är det tyvärr många som gör det. Och världen är full av desperata människor som är beredda att både resa långt och jobba hårt under dåliga arbetsförhållanden, i hopp om att skapa sig ett bättre liv på sikt.

För att skydda vanligt folks jobb, däribland byggnadsarbetarnas, vill vänstern återskapa den kontroll som en gång revs ned.

Det behövs förstås många fler insatser än en ny myndighet för att komma tillrätta med denna kriminalitet. Men det här är ett steg på vägen. Tänk på det när ni väljer sida i politiken.

Det finns en dag för snart sagt allt! Vet ni till exempel att den 7 oktober är internationella dagen för boende och bebyggelse.

Sparkcyklar är här för att stanna. Men ställ krav på företagen att hålla reda på sina fordon. Hur svårt kan det vara?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig