info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nej, det var inte bättre förr ...

Lagom till att vårsolen börjar värma på riktigt igen kommer ”den arga anläggaren” tillbaka. Men låt er inte luras av min bild – där jag ser bestämd ut – i själva verket är jag snäll och glad som en lärka.

Foto: Mostphotos

Kanske en aning bakåtsträvande ibland. Men bara när det gäller vissa saker. Alla känner vi ju den där personen som trumpet påstår att ”det var bättre förr”.

Fast var det verkligen det då?

Allting handlar ju så klart om NÄR det i så fall var bättre. Tänk bara på alla fantastiska hjälpmedel som vi har nu, som inte fanns förr. Batteridrivna handverktyg, snörslå, rotationslaser, najomat och släppkäpp är bara en handfull av allt som finns på våra arbetsplatser nu men inte då.

Men om vi zoomar ut och tänker på samhället i stort?

Var det bättre för, låt säga, en månad sedan? Nej. Regn, snö och slask överallt. Nu har vi ju snart våren här i hela vårt land.

För 20 år sedan? Då fanns visserligen inte sociala medier, och all press och hets om ”det perfekta livet” var inte lika utbrett. Kanske var vi på ett sätt lyckligare då, men tänk allt som sociala medier hjälpt till med. Både skoj och allvar. Till exempel #metoo, där saker som annars inte skulle sett dagens ljus kom upp till ytan tack vare den där hashtaggen.

Var det bättre för 50 år sedan? Nja, då hade vi ännu inte fått rätten till fem veckors semester och vem vill ha kortare ledighet? Inte jag i alla fall.

70 år sedan? Nej, tack, då var det både skolgång och arbete på lördagarna.

100 år sedan? Då fanns förvisso inte ordet stress med i ordboken, men att plikttroget åka häst och vagn till kyrkan varje söndag låter lagom roligt jämfört med dagens söndagar med sovmorgon och lyxfrukost. Till exempel.

350 år sedan? Aldrig i livet. Sverige var då visserligen en stormakt, men bara på kartan. Kungar, grevar och baroner levde nog gott i sina slott, men vanligt folk levde på svältgränsen. Blev vädret dåligt så kunde det leda till undergång för de flesta.

Blir vädret dåligt i dag, så kan du bara ta på dig regnstället och tänka på att du minsann har torra kläder, mat och ett uppvärmt hus att åka hem till efter arbetsdagens slut.

1 000 år sedan? Vikingar och rövare överallt, som plundrade, härjade och satte skräck i allt och alla. Visserligen slapp man ju fundera över elpriserna då, men det måste vara desto jobbigare att sova med ett öga öppet och en oro över att varje dag kan vara din sista
– för att någon helt sonika slår ihjäl dig.

Summan av kardemumman fattar du nog själv. Väldigt lite var bättre förr, om ens något. Dels på grund av ovanstående anledningar, dels på grund av en massa annat. Men för mig främst för att förr fanns inte mina barn och ett liv utan dem vill jag inte leva.

Våren är äntligen här. Efter en lång och eländig vinter känns den mer välkommen än någonsin.

Pollen. En tråkig bieffekt av just våren.


Jonathan Ståhl är en ”bonn­grabb” på 33 år som arbetar som anläggare. På fritiden gillar han att umgås med sin hustru samt deras två gossar på 7 och 4 år. Han älskar även att gå på ishockey, hårdrock och att träffa släkt och vänner.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig