info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

När skämten blir en slags mobbning

Det finns en sorts humor som inte är så rolig. Och det är den där skämtet alltid sker på någon annans bekostnad, skriver Isabella Iverus.

Inte sällan vänds skämten mot kvinnor inom bygg. Foto: Mostphotos

Ett gott skratt förlänger livet, lyder ordspråket. Det kan nog de flesta hålla med om – det skojas ganska friskt ute i både bodar och på byggen. Kul så klart.

Men det finns en sorts humor som inte är så rolig. Och det är den där skämtet alltid sker på någon annans bekostnad. Det kan gälla en individ eller en speciell grupp. Oftast om någon som inte vågar säga ifrån.

Då blir skämten en slags mobbning eller ett maktmissbruk och den som sätter ned foten får höra att den är en tråkmåns. Inte sällan vänds sådant mot kvinnor inom bygg – de är ju så få. Där kvinnliga uttryck står för det som är dåligt, det som man skrattar åt och gör sig lustig över. Eller inte tar på allvar. ”Det är ju bara hon som klagar/missförstår/ inte orkar”.

Mmm. Men nu är ju kvinnor och män inte så olika som många vill hävda. Det som är tungt, farligt eller svårt för en kvinna är ju givetvis det för en man också. Så varför lever de där gamla unkna skämten kvar?

Att driva med folk är faktiskt ett sätt att visa makt. Visa vem som står överst i hierarkin. Vem det är som bestämmer – och den ordningen vill man kanske inte ändra på. Då tar man humorn till vapen och driver med den som försöker komma med en förändring eller så låtsas man att ens påhopp är roliga; ”det var ju bara på skämt fattar du väl”.

Det är både effektivt och vanligt på många nivåer i samhället. Inte minst i politiken. Och just byggbranschen har, historiskt sett, varit en manlig bastion där få tjejer (eller modiga killar för den delen) varit på plats och sagt ifrån.

Skämta måste man så klart få göra. Men bäst är att göra det på ett sätt att så många som möjligt kan vara med och skratta tillsammans. Det är ett viktigt sätt att bidra till en mer jämställd byggbransch. Och, tro det eller ej, ni får faktiskt roligare på köpet. För det finns nästan inget bättre än när alla i en grupp hickar av skratt ihop.

Att utnyttja ­F-skattare är ett stort problem. Ta tag i det facket!

Visst ska en vd har bra betalt men 34 miljoner kronor per år. Är det verkligen relevant?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig