info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lyft blicken – våga fråga och lyssna på svaret

Det var häromdagen på radion jag hörde det. Nyhetsuppläsaren rapporterade att en kändis ställde in sin turné på grund av depression.

En tråkig nyhet så klart men jag blev ändå lättad. För äntligen verkar det som vi kan börja tala öppet om psykisk ohälsa utan att skämmas.

Fler män än kvinnor begår självmord. Det vill säga att de gått omkring med en oläkt depression alldeles för länge och inte fått hjälp. Och för den som inte vet så mycket om psykiskt illamående kan det vara svårt att se när någon mår dåligt. Men många av de drabbade jobbar alldeles säkert ute på landets byggen.

Kanske är det den gamla machokulturen som spökar igen och gör det så svårt att prata. De där gamla klyschorna om att ”allt som inte dödar härdar” och ”lite får man stå ut med”.

I dag vet vi att det inte är så. Tvärtom. En varm hand på axeln och lite extra omtanke på rasten kan göra underverk. För trots att det kan vara en enorm utmaning att komma ur sängen för den som kämpar med en depression, är jobbet och gemenskapen ofta en viktig väg till läkning.

Om allt detta berättar byggnadsarbetaren Jens i det här numret av Byggnadsarbetaren. Så otroligt modigt, om du frågar mig.

När du läser den här ledaren har det varit val i Sverige. Vi vaknar alla upp till ett nytt politiskt landskap. Många har skrikit efter hårdare tag och stängda gränser.

Jag hoppas att ni byggnadsarbetare tänkte efter en extra gång där i valbåset och föredrog ett av alla fungerande demokratiska alternativ. För visst kan vi samsas om Sverige trots att vi är olika.

Det går om vi lyfter vår blick och ser, lägger en hand på axeln, vågar fråga och lyssna på svaret.

Äntligen! Fler tjejer söker till byggprogrammet. Ni behövs!

Är ställningsföretaget No problems namnval ett skämt? Yes problems är tyvärr ett bättre val.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig