info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Låt ingen ta ifrån oss möjligheten till utbildning

Att byggbranschen gått in i en avmattning nu är det nog få som har missat. Och inte blir det bättre av att det startas nya krig i parti och minut, ute i världen. Synd bara att våra makthavare här hemma tror att det går att stimulera en arbetsmarknad genom att slå med ena handen och klappa med andra.

Foto: Mostphotos

För ärligt talat; lite ”rabatt” på diesel och bensin och tillfälliga elstöd, vänder ingen konjunktur. Speciellt inte om man samtidigt drar ned på utbildningsresurser till både ungdomar och vuxna.

Det kanske känns som om det är långt från byggbranschen men kopplingen finns där. Många kommer att bli tvungna att se sig om efter annat när konkurserna drar in som ett oönskat regnväder över svenska byggen.

Nu ska den möjligheten också dras åt för ”vanligt folk”

Då är det extra dumt att folkhögskolorna måste spara och därför tvingas dra ned på både personal och kursutbud. För de är dem som har uppdraget att skräddarsy lämpliga utbildningar till de grupper i samhället som behöver.Till exempel byggnadsarbetare, som kan behöva sätta sig i skolbänken igen, för att klara sig i neddragningarnas tid.

Men inte bara det. Byggbranschen – liksom alla branscher – förändrar sig. Nya system och metoder ser dagens ljus. Och gamla tekniker som fallit i glömska kommer åter. Det kan också vara en anledning att läsa en kurs.

Eller så säger hälsan ifrån. Få klarar av att jobba ett helt yrkesliv i ett jobb som kräver så mycket av kroppen som just byggnadsarbete. Ändå vill de flesta fortsätta jobba, kanske med något närliggande i samma bransch, som går att vidareutbilda sig till.

Även då är folkhögskolans kurser ett alternativ till fortsatt arbete. Eller jag kanske ska skriva var. För nu ska den möjligheten också dras åt för ”vanligt folk”.

Att utbilda folket vilar på en stark tradition i Sverige. Låt ingen ta den möjligheten ifrån er.

Den smarta satsar på en elbil. Att spara 5 000 i månaden i minskade kostnader för bränsle gör skillnad på riktigt.

 Visste ni att Byggnadsarbetarens artikel ”Jakten på en säng” har nått ända fram till regeringens utredning om tryggare boenden?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig