info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Läs på – för demokratins överlevnad

Tror ni på allt ni läser på nätet? Nej? Bra, det ska ni inte göra. För det är faktiskt som om något gått sönder.

Internet, som skulle bli hela världens frihet och frälsning, har i stället blivit en black om foten på demokratin. Där ute i sociala medier diskuteras högt och lågt, lögn och sanning blandas och ingen har koll på ursprunget. Möjligen har någon tryckt på google ett par gånger och tror sig sedan veta vad den aktuella debatten handlar om.

Det här är så klart väldigt allvarligt. För i dag hämtar vi nästan all vår information från digitala medier. Det gäller inte bara enkla grejer som kakrecept och snygga bilder utan till exempel vår kunskap om EU, vad de politiska partierna säger och gör, forskning och vad du själv har för rättigheter i olika sammanhang.

Ett sätt att ta fokus från det viktiga i en diskussion är att rycka saker ur sitt sammanhang och sätta ihop det med nya fakta från någon annanstans. Och vips, så har du fått en så kallad ”Fake News” som talar osanning.
De sprider sig som illasinnade virus och stannar inte av förrän något nytt att fokusera på dykt upp.

Vi som månar om samhället på riktigt – och vill diskutera sakfrågor – står handfallna. Vad du än säger, så låter det som ett dåligt försvarstal och så delas skiten ännu en gång.

Det finns till exempel fortfarande de i dag som tror att man kan få autism av mässlingsvaccin. Ett Fake News som gått runt jorden många varv vid det här laget.

Vad hjälper då mot denna sjuka? Det finns bara en väg att gå. Och det är att läsa på från kontrollerade källor, sätta dig in i de frågor som du är med och tycker kring och utifrån det skapa dig en uppfattning.

Ja, det är faktiskt det allra bästa du kan göra för att bidra till demokratins överlevnad just nu. För det här är på riktigt och du behövs där ute på barrikaderna.

Glöm inte att träna! Det gäller faktiskt alla, speciellt ni i byggyrkena. Dessutom är det bra för skallen. Man tänker bättre. Kolla in vårt träningsspecial yrke för yrke!

Varför vill ingen ta emot nyutbildade maskinförare? Om alla drar sitt strå till stacken så har vi snart många fler erfarna som kan leverera på Sveriges byggen.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig