info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Köparna har gödslat både aktieägare och byggjobbare

Det har troligen aldrig varit så höga bygglöner vid bostadsbyggande i förhållande till antalet bostäder som byggs. I alla fall i landets tillväxtområden där bostadsbristen är hög.

KLICKA HÄR OCH KOLLA BYGGLÖNESTATISTIK FÖR HELA LANDET (PDF-dokument, 306 kB)

Och nu lovas det brett från höger till vänster om att bostadsbyggandet ska öka väsentligt. Hur ska detta sluta?

Att bygga bostäder kräver personal – mycket personal. Det doftar het byggmarknad och lönerally lång väg. Men det kan bli annorlunda denna gång. Marknaden är redan het – bostadsmarknaden. Orsaken är bristen på lägenheter.

Visst, det har byggts bostäder även de senaste åren, men det har som av en händelse varit på en ”lagom” nivå för att hålla priserna på en hög nivå. Det har gett de få bygg- bolag som dominerar bostadsmarknaden möjlighet till höga marginaler och stora vinster på bostadsprojekten. De höga vinsterna har sedan underlättat för ackordslagen när det varit dags för uppgörelser. Med andra ord – bostadsköparna har gödslat såväl aktieägare som byggnads- arbetare.

Om nu bostadsbyggandet genom politiska initiativ ökar kommer marginalerna och vinsterna på bostadsprojekten sannolikt att sjunka. Det är en naturlig följd av att det på lång sikt blir bättre balans på bostadsmarknaden. Kakan som aktieägare och byggnadsarbetare ska dela på blir då mindre, vilket skulle leda till en press nedåt på lönen. Det kommer till viss del kompenseras av större efterfrågan på byggnadsarbetare vilket leder till lönepress uppåt. Men de dämpade vinsterna vid projekten riskerar att förgöra drömmen om bygglöner på all time high. I stället riskerar det att bli bråk om kakan. Frågan är vem som tar den största tuggan eller kanske ännu viktigare – första tuggan …

När det gäller lönestatistiken denna gång är det bara att konstatera att allt fler ackordsarbetare tar sig in i 200-klubben. Och för alla er plåtslagare och vvs-are som undrar var era siffror är så är svaret – det dröjer.

CENNETH NIKLASSON, lönereporter

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig