info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hur ska du hinna? Lösningen är given!

Kommer det en frisörtid, då sitter man i skiten, skriver Magnus Calén.

Magnus Calén heter jag. Vem är jag? En ständigt trött snart 40-årig tvåbarnspappa. Mitt i livet. Jag dricker kaffe och sover middag för att överleva ekorrhjulet som vi kallar livet. Jobbar som snickare på ”storbyggen”. Har två söner, en fru, hus och bil. Allt ska tas om hand.

Jag är trött. Så där trött som man blir när livet bara snurrar på hela tiden. Två grabbar med idrott, läxor, kompisar, kalas, hämtning och lämning. Mat som behöver lagas, tvätt som behöver tvättas, disk ska diskas och tänder ska borstas. Så var den onsdagen avklarad. Ska det vara så?

Var har jag ont i dag?

Vi pratar om det titt som tätt i byschan. Hur fan hinner vi med?

Det gör vi ju, precis. Men kommer det något oväntat, som en frisörtid, då hamnar vi i skiten och måste sträcka ut en hand för att bli räddade. Ska det vara så?

Jag är också trött på att ha ont. Det vet jag att jag inte är ensam om, det är knän, armbågar, axlar tummar och ryggar. Någonstans gör det alltid ont. Det är som att jag går och väntar på vilket ställe jag ska ha ont när jag vaknar. Ska det vara så?

Det är alltid någon duktig jävel som jobbar med dator och skrivbord som vet hur jag ska göra. Charmigt.

Det jag är tröttast på är att se mina kompisar och kollegor tvingas gå hem. För att de har för ont. Att se deras uppgivna uttryck när de ger upp. När deras kroppar är slut och kortisonet inte hjälper längre. Det är de som tillsammans med oss har byggt det här landet. Hur tackar vi dem? Sjukpension? Höjd pensionsålder? Ska det vara så?

Du måste börja ta hand om dig. Du måste börja träna. Det ger dig energi.

Hur många gånger har jag inte hört detta? Det konstiga är att de som säger detta är aldrig byggnadsarbetare med barn att ta hand om. Det är nästan aldrig någon som jobbar med skruvdragare och najomat. Det är alltid någon duktig jävel som jobbar med dator och skrivbord som vet hur jag ska göra. Charmigt.

Färdig lösning

Så vad är lösningen? Minskad arbetstid såklart.

Vi har sedan många år beslutat att vi ska ”verka för” sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inom Byggnads. Vad händer med det? Det kommer inte att gå.

Vem ska betala det? Samhället kommer kollapsa.

Det är vad vi möts av, både av våra kollegor och våra politiska motståndare. Men vi har gjort det. Vi tillsammans har tvingat fram semester och till och med rösträtt. Det är dags att vi gör det igen. Vi måste börja inse att det går att förändra och att vi inte behöver ha det så här.

Att mäkta med att träna efter jobbet. Att orka vara kärleksfull mot sin partner. Att hinna laga annat än köttbullar och makaroner. Att inte få panik när någon ska hinna till frisören.

Det är så det ska vara.


Varma duschar!

Folkmord är jättedåligt.


Magnus Calén är en hängiven blåvitt-supporter, bor i hus i Kungsbacka och gillar sin bastu och Tommy Körberg.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig