info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plötsligt händer det – är trenden bruten för TBM-gruppen?

Nu kommer vissa tecken på att lönepressen för TBM-gruppen är över. Siffrorna för årets tredje kvartal hoppar upp ett snäpp.

Foto: Colourbox

DU KAN LÄSA HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 191 kB)

Vill du inte missa något om lönen? Gör som flera tusen andra – gå med i facebookgruppen DIN LÖN PÅ BYGGET

Det har gått knackigt i några år för de stora ackordslagen med snickare, betongarbetare och en och annan murare. Den så kallande TBM-gruppen. Ja, det gäller inte alla – vissa ackordslag har lyft förtjänsten rejält drivet av de goda tiderna. Men för gruppen som helhet har löneutvecklingen varit svagare än för många andra på bygget. Ett par förklaringar är det tuffa konkurrensläget och alltfler splittrade entreprenader där bygglagen blir av med godbitar som göder ackordet.
Nu ska vi inte göra en höna av en fjäder, men siffrorna för årets tredje kvartal visar att ett trendbrott möjligen är på gång. TBM-gruppens löneutveckling under perioden står sig bra jämfört med flera andra på bygget. Speciellt mot de senaste årens vinnare golvläggare och plattsättare. Förklaringen till uppryckningen är rimligen det intensiva bostadsbyggandet. En arbetsuppgift som normalt leder till en hyfsad förtjänst som nu får en extra skjuts uppåt av den starka konjunkturen.
Ackordet lyfter till 216:19 för hela landet och i tre regioner ligger snittet över 220 kronor i timmen. Region Stockholm-Gotland når upp till 226:58 kronor i timmen under perioden, vilket är den högsta nivån någonsin för en region under ett enskilt kvartal.
En blick i spåkulan för 2018 skvallrar om en stark och lokalt överhettad byggkonjunktur under året. Det innebär gott om jobb och möjligen lite löneglidning. En brasklapp i sammanhanget är oron på bostadsmarknaden som på sikt kan leda till minskat byggande. Men om det blir en nedgång så kommer den troligen först någon gång under 2019. När det gäller avtalshöjningar under året så kan du räkna med att timlönen hoppar upp några kronor. För alla som går på byggavtalet kommer utgående lön att höjas med 3:64 kronor i timmen eller 633 kronor per månad den 1 maj. Ungefär samma höjningar gäller även för de andra avtalen.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig