info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gå till chefen och få mer än pizzor och ett par starköl

Hur mycket kommer plånboken att svälla 2019? Har gluttat i spåkulan som skvallrar om att ni på bygget måste kliva fram.

Vi börjar med avtalshöjningen den 1 maj. Påslaget blir ungefär lika stort för alla. För att ni ska få en känsla för hur mycket kommer här sifforna för byggavtalet. Utgående lön ökar med 3,73 kr i timmen eller 649 kr i månaden. Den fasta delen på premieackordet ska höjas lika mycket – alltså 3:73 kr. Vad ger då detta totalt i månaden? Tja, efter skatt bör det räcka till två pizzor och lika många starköl.

Mer då, förutom ordinarie löneökning, finns det något att hämta? Det mest uppenbara och det som ger mest gäller alla på tidlön. Och det är att växla över till ackord. Det är inte möjligt för alla men om det går kan pizzerian bytas ut mot vita dukar, kandelabrar och en fin flaska vin.

För alla andra står hoppet till att det blir någon löneglidning. Men det ser inte bra ut. Inflationen kommer att ligga kvar på en låg nivå, konkurrensen från utlandet lär fortsätta och det finns strukturella problem med osunda villkor och lönedumpning. Tillsammans bidrar de till att pressa lönen. Samtidigt, det är svårt som enskild byggnadsarbetare att göra något åt inflationen och den utländska arbetskraften. Det är bara att gilla läget. Men när det gäller oschyssta villkor finns det något att göra. All heder åt parterna, lagstiftare och myndigheter som gör sitt för att få till en sund konkurrens. Men de är, om vi ska vara ärliga, kontorsnissar. De som har ögon och öron på bygget är ni byggnadsarbetare! Ni är de enda som på allvar möter arbetare där det går att misstänka oschyssta villkor.

Gissar att många inte bryr sig. Men om alla gjorde tvärtom – vore besvärliga och gick in till platschefen och ställde frågor: Vad har de för villkor, hur mycket tjänar de, vad är det för företag, betalar de skatt?  – så skulle det på sikt leda till en högre lön för alla.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig