info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fyra regioner nu över 210 kronor

I fyra av Byggnads elva regioner ligger nu prestationslönesnittet för TBM-gruppen över 210 kronor i timmen.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 302 kB)

För att få koll på din lön – gå med i Facebookgruppen
”Din lön på bygget”.

Lönesnittet för hela landet hamnade för yrkesgruppen på 209:30 kronor vilket är 40 öre lägre än den tidigare rekordnivån.
Huvudorsaken till att snittet nu backar trots att fler regioner ligger över 210 kronor är att TBM-gruppen i Stockholm inte når lika högt som vid den senaste mätningen. Eftersom Stockholmsområdet står för cirka en fjärdedel av alla ackordstimmar så får förändringar där snabbt genomslag på snittet.
Tidlönerna för några av de mindre yrkesgrupperna har utvecklats bra det senaste året. Till exempel har lönen för ställningsbyggare ökat med 4,34 och för glasmästeriarbetarna med 3,94 procent. Men båda yrkesgrupperna ligger fortfarande på ett snitt som ligger under 180 kronor i timmen. Utvecklingen i procent har inte varit lika stark för TBM-gruppen men de ligger ändå en bit högre med ett tid-lönesnitt på 184 kronor i timmen. I topp bland tidlönarna är golvläggarna som börjar närma sig 200 kronor i timmen på allvar. Men än fattas det drygt fyra kronor.
Det mesta talar för att den goda löneutvecklingen kommer att fortsätta. Alla prognoser när det gäller byggandet fortsätter att vara positiva och byggbranschen har lyfts fram som en sektor där brist på personal riskerar att bli en flaskhals. För byggindustrins del gäller det för både tjänstemän och arbetare.
Ackordslönerna för TBM-gruppen ökade snabbt i flera delar av landet när de väl passerade det psykologiska motståndet vid 200 kronor. Nu är en nivå däröver helt accepterad av marknaden. 200 kronor får numer närmast betraktas som en botten. Frågan är vad som kommer att hända nu när tidlönerna börjar närmar sig motståndet på 200 kronor i timmen. Möjligen kommer löneutvecklingen bromsas upp något.
Telefon: 070-607 56 92.
Mejl: cn@byggarb.se
Twitter: @CeNiklasson

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig