info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det nya normala är att inte ge upp det gamla

Att ge sig på både fack och fri press är tyvärr ett effektivt sätt att skaffa sig själv mer makt. Med den kan man sedan sko sig på vanliga människor, skriver Isabella Iverus.

”Det är genom att gå samman och driva villkor ihop, som arbetstagare har en chans att stärka sina villkor. Det visar om inte annat detta coronaår.” Foto: Mostphotos

Många tror kanske att fyra år med Trump på tronen inte påverkat oss i Sverige särskilt.

Men det vet ju vi journalister – som varit hans särskilda måltavla för smutskastning – att vårt arbete numera jämt ifrågasätts. Samma gäller för experterna på Folkhälsomyndigheten, som blir dödshotade för att de gör sitt jobb och rapporterar om vetenskap.

Tyvärr går inte byggbranschen heller fri från denna attitydförändring. Pandemin har gjort det i princip omöjligt med arbetsplatsbesök trots att landets byggen snurrat på precis som förut. De stora företagen har inte ens klarat av att fixa mer plats i bodarna för att undvika klusterutbrott av det fruktade viruset.

Det har så klart försvagat fackets närvaro och gjort det möjligt för arbetsgivarna att flytta fram sina positioner. Många förtroendevalda vittnar om hårdare nypor och strängare krav och en allt mindre respekt för den enskilda. En byggare ses numera ofta bara som en intäkt eller en kostnad och uppsägningar kan ske över dagen. Något annat ansvar vill inte arbetsgivaren veta av.

Dessutom finns fusk med avtal i snart sagt vartenda byggbolag. Och det är nu risk att det blir ”det nya normala” när framtida skäl till uppsägning diskuteras i de senaste förhandlingarna om LAS.

Samtidigt är det många på golvet som anser att ”det där med facket” inte gör någon skillnad.

Inget kan vara mer fel. Det är genom att gå samman och driva villkor ihop, som arbetstagare har en chans att stärka sina villkor. Det visar om inte annat detta coronaår.

Att ge sig på både fack och fri press är tyvärr ett effektivt sätt att skaffa sig själv mer makt. Med den kan man sedan sko sig på vanliga människor. Det gör inget gott för våra demokratiska samhällen. Se därför till att ”det nya normala” snarare blir att värna dina villkor – precis som förr. För en kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk.

Ebba! Jag vet att du gillar huset. Men man ska inte tvinga en människa att sälja. Speciellt inte när du som kd-ledare förespråkar att vända andra kinden till.

Vd:n är chockad över fusket i branschen. Det kände han inte till. Nehe. Vilken planet har du bott på?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig