info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Den goda tiden är helt enkelt förbi för nu

”Allting ska gå med elektricitet”, sjöng den gamla popgruppen Dag Vag en gång i ett annat sekel.  De visste nog inte hur rätt de skulle få.

För nog pratas det om el- och bränslepriser och den så kallade gröna omställningen överallt just nu. Och speciellt i byggbranschen, där det blev en valfråga. Inte så konstigt med tanke på hur beroende allt byggande är av både maskiner, belysning och eldrivna verktyg.

Men det finns ingen regering i världen (möjligen Norges undantaget) som kan stå för ett vallöfte som innebär billig energi för lång tid framöver. Speciellt inte om minskat skattetryck finns med i paketet. Den som lagt sin röst på hur många färre kronor
diesel och el bör kosta, kan därmed känna sig blåst. Den goda tiden är helt enkelt förbi för nu.

Den som lagt sin röst på hur många färre kronor diesel och el bör kosta, kan därmed känna sig blåst.

Att det är så svårt för många att förstå läget har kanske med att göra att vi länge levt
i en välfärdsbubbla. Allt har hela tiden blivit lättare och vinsterna större med hjälp av digitaliseringen. Det gäller i allra högsta grad byggbranschen. Och nu är en generation som fötts in i detta gamla nog att jobba.

Så sa det plötsligt stopp. Det fanns ingen pekskärm att trycka på. Inget listigt själv-
instruerande program. Ingen marknad som ordnade grejen. I stället måste vi spara och omfördela, så att de gemensamma resurserna räcker åt alla. En utmaning så klart. Som kräver mycket svåra avväganden av våra ledare, vilka det nu blir.

Det är lätt att vara efterklok. Men kompetensen som behövs allra mest just nu, av dem som ska ratta Sverige framöver, är den som kan få folk att dela med sig. Som ser till allas lika värde i stället för att göra skillnad på folk och folk. För ett land, liksom ett hus, måste alltid byggas underifrån för att stå starkt i stormen.

Glöm inte Ukraina! Kriget pågår fortfarande. Stötta med det du kan. Varje krona kommer till nytta.

Kan kvinnor själva få bestämma vad de vill ha på sig och inte, utan att bli mördade? Stötta Irans kvinnor!

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig