info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför måste vi fortsätta granska byggbranschen

Byggnadsarbetaren har blivit nominerad till Guldspaden igen – journalistbranschens finaste pris för grävande journalistik. Det är kanske ingen slump.

Guldspaden tilldelas varje år Sveriges bästa grävande journalistik. Foto: Mostphotos

I byggbranschen finns mycket att granska och vi vet hur man gör det. Det visar den nominerade artikelserien ”Bakom fasaden”. Där avslöjar vi hur hantverkarsajter tjänar grova pengar när de marknadsför kriminella och hur fuskande bolag utses till ”gaseller” av tidningar som borde veta bättre.

Och den kriminella byggbranschen växer. Det är som om den har sina alldeles egna regler och de handlar om pengar. En krona in, en krona ut. Eller snarare många kronor in, få kronor ut.

Den senaste i raden är Byggtema i Örebro som nyligen lämnade in sin konkursanmälan och nej, det var inget aprilskämt. Trots att företaget gått som tåget och fått stora beställningar från kommunen finns inga pengar kvar – de har bland annat delats ut som vinst till ägarna.

Ändå vill varken ledning, styrelse eller ägare svara på frågor. De gömmer sig alla bakom en digital vägg och gör sig omöjliga att nå. Det är en sorglig utveckling som gynnats av både Trump och Rysslands sätt att hantera journalistik.

Att se dessa fuskare göra stora pengar måste vara extremt tröttsamt för alla lojala byggnadsarbetare som varje dag går till jobbet och gör sin plikt, bygger våra hus, våra skolor och vår infrastruktur. Som kämpar för drägliga arbetsvillkor och bidrar till det allmänna.

Jag säger inte att det var bättre förr. Men jag kan undra vart den där moralen om att göra rätt för sig tagit vägen. Att sätta laget före jaget i stället för att med alla medel se till att bli rik själv. Fort.

Det spelar tydligen ingen roll att man trampar över lik på sin väg mot målet.

Lyckligtvis är de som vill väl fler än de som gör fel – än så länge. Och vi som granskar kommer inte att ge upp. Så fortsätt att tipsa oss när det inte står rätt till på ditt jobb. Tillsammans blir vi starka!

Nato-debatten skrämmer mig! Jag har svårt att stötta en organisation som tillåter kärnvapen.

Rysslands invation av Ukraina är så fruktansvärd. Förutom mänskligt lidande: hur mycket koldioxid släpper kriget ut?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig