info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför är din röst i EU-valet så viktig

Det närmar sig EU-val, men vad har det med byggnadsarbetare att göra egentligen? Massor.

Ödesdigert val. Foto: Mostphotos

Snart är det EU-val. Ett val som många experter kallar ödesdigert.

Det är lätt att låta allt sånt där passera in genom ena örat och ut genom det andra. ”Vad har en byggnadsarbetare med det att göra liksom”, tänker kanske du.

Men ju bättre ordning det är i Europa, desto bättre ordning blir det för oss i Sverige och det gäller i allra högsta grad byggbranschen, som tar emot så många arbetare utifrån.

Därför är det viktigt att vi alla går till valurnorna och gör vår demokratiska plikt och röstar på ett parti som främjar gemensamma regler. Det är både farligt och mycket dumt för en union om länderna i den fjärmar sig från varandra och bråkar, när det är samarbete vi behöver.

”Jamen, det väller ju in folk från EU till Sverige som jobbar här och ställer till problem.” Det är sant att det kommer hit många och att det också medför svårigheter. Den som säger något annat ljuger.

Men väldigt många byggen i Sverige skulle faktiskt inte kunna starta alls utan gästarbetare. Så stor är arbetsbristen. Och fanns inte EU så skulle det hämtas människor från jordens alla hörn utan någon ordning alls. Då kan vi snacka om kaos. Och det är byggnadsarbetarna som skulle få betala i form av farliga arbetsplatser. Bättre att det sker med en någorlunda ordning, och en ordning som dessutom kan bli bättre.

Det är lätt att glömma allt vad EU innebär, som gör livet lättare för oss; roaming (alltså surfa fritt), utstationeringsdirektivet (samma lön för samma jobb) och GDPR (skydd av dina personuppgifter).

Den som tvekar kan ju ta sig en titt på Storbritannien och se på det kaos som Brexit skapar där. Dessutom mullrar det i flera forna öststater där fascism visar sitt fula tryne igen.

Allt det här kan du hjälpa till att mota i grind genom att rösta i EU-valet. Men det gäller förstås att du väljer ett parti som står upp för samarbete och mänskliga rättigheter.

Brexit! Vilket fiasko, stackars britter. Av ett land som dessutom fått igenom majoriteten av de förslag de lagt i unionen.

Vet du för lite om EU? Lyssna på Sveriges Radios ”EU-podden”. Det finns flera hundra avsnitt att välja på och den lär dig allt.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig