info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygglag värda sin vikt i guld

TBM-gruppen i region Stockholm-Gotland har nu ett ackordslönesnitt på 220:63 kronor i timmen.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 380 kB)

För att få koll på din lön – gå med i Facebookgruppen
”Din lön på bygget”.

Lönen på 220:63 är en ny rekordnivå. Den tidigare toppnivån blev slagen med 23 öre i timmen. Att lönerna tickar uppåt är en konsekvens av att byggbranschen blir allt hetare.
Enligt Konjunkturinstitutet har temperaturen i byggsektorn nu varit hög i sju månader i rad. Och i rapporten för mars uppgav institutet att sex av tio byggföretag anser att brist på arbetskraft var det främsta hindret för ökat byggande. Samtidigt har andelen byggbolag som redovisar höjda anbudspriser ökat successivt sedan november förra året. Andelen ligger nu klart över det historiska genomsnittet.
Ont om arbetskraft och en allt högre prisbild i branschen spiller självklart över på bygglönerna. Mest i tillväxtområden där byggandet är mer intensivt och främst där det även finns ett starkt inslag av bostadsbyggande. Lönen vid bostadsbyggande ligger av tradition högt. Det finns flera förklaringar – men den viktigaste är kanske att det finns gott om duktiga arbetslag runt om i landet som gjort slimmandet vid bostadsbyggandet till en egen konstart. De går från kvarter till kvarter och slipar hela tiden på detaljer för att göra byggprocessen snabbare och bättre. Det handlar om ständig utveckling. De ackordslagen är värda sin egen vikt i guld för arbetsgivaren som kan luta sig tillbaka och veta att varan blir levererad. Och extra viktiga blir de här bygglagen i en tid då byggandet ser ut att ligga på en hög nivå under överskådlig framtid. Vem vill inte ha ett självspelande piano som får företagets konto att spela toner i dur.
Det finns en smittoeffekt när det gäller lönen från tillväxtorterna ut i övriga delar av landet. Det innebär att lönen stiger över hela landet. Snittet för TBM:are på ackord hamnade denna gång på 209:70 kronor i timmen, vilket även det är nytt rekord.
Denna gång finns det inte med några jämförande siffror med motsvarande period för ett år sedan. Det beror på att siffrorna sträcker sig över ett årsskifte, vilket gjorde en jämförelse omöjlig.

Telefon: 070-607 56 92.
Mejl: cn@byggarb.se
Twitter: @CeNiklasson

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig