info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bemanningsbolagens förslag mot organiserad brottslighet är intressant

Foto: Mostphotos

Jurijs från Lettland åker till Sverige för att tjäna pengar som byggnadsarbetare. Han får jobb hos en underentreprenör på ett stort infrastrukturprojekt, som antagit det billigaste anbudet. Men företaget han jobbar hos fuskar med skatterna och betalar bara ut hälften av den lön Jurijs har rätt till, trots att både han och hans hitresta kollegor jobbar tolvtimmarspass och sover i en gammal rivningskåk.

När det hela upptäcks skickas det fuskande företaget ut av huvudentreprenören – och Jurijs och de andra skickas hem till Lettland utan lön. In kommer nya underentreprenörer och många gånger, nya fuskare. För här finns pengar att hämta.

Mot organiserad brottslighet kan ingen stå ensam. Därför är det så viktigt att alla organisationer i byggbranschen börjar samarbeta runt detta. Då gäller det att inte låsa sig vid vad som är bra bara för de egna medlemmarna, utan fokusera på hur den grova brottsligheten med människohandel och skattefusk kan hejdas.

Ett sådant förslag som seglat upp är bemanningsföretagens idé: De menar att när oseriösa bolag står som huvudentreprenör och fusk kan bevisas, ska bemanningsbolag tillfälligt kunna ta över huvudkontraktet inklusive de utnyttjade byggnadsarbetarna på plats. På så sätt kan de erbjudas schysta villkor.

Även om det finns mycket kvar att fundera på i denna lösning är det här en bra idé. På så vis straffas inte den enskilda arbetaren, utan bolagen bakom – det vill säga de som faktiskt
är ansvariga för brottsligheten.

Det är också bra för på så vis kan de drabbade byggena hållas öppna. Många jobbar där och skattepengar kommer in till staten. Dessutom kan Sverige få behålla den arbetskraft vi behöver utifrån, utan att ställa svenska byggare vid sidan.

Och sakta men säkert kan en utsatt bransch gå mot ordning och reda igen. Inte så dumt, eller hur?

Skärpning Microsoft! En riktigt unken icke-demokratisk översittarstil som företaget kör med över världen – och på bygget utanför Gävle.

Påverka på plats i Qatar? Really? Det är självklart att bojkotta ett evenemang som krävt flera tusen byggnadsarbetares liv i onödan.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig