info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtalskraven är växlade – här måste Byggnads leverera

Fack och byggarbetsgivare har växlat avtalskrav. Lagom till valborg ska parterna ha knådat fram fem nya byggavtal.

Vad ingen vet i dag är hur de kommer att se ut, men det går ju alltid att spekulera om lönen, avtalets längd och vilket krav Byggnads kommer att slåss för.

Om lönen: Parterna är eniga om att industrin ska sätta märket. För några år sedan fanns det inom facket små opinionsyttringar mot den modellen. De rösterna har nu tystnat. Därför kommer det sluta så här: Industriarbetsgivarna har sagt 1,4 procent, motparten 3 procent. Efter ett klassiskt prutförfarande slutar det hela på högst 2,2 procent. Det innebär att en byggnadsarbetare kan se fram emot ett lönelyft på cirka 3:65 kronor i timmen eller 650
kronor i månaden.

Avtalets längd: Facket lutar åt ettårigt avtal. Byggarbetsgivarna vill även här ta rygg på industrin och håller sannolikt tummarna för ett flerårigt avtal. Byggnads anger som skäl för ett kort avtal att det är politiskt turbulent nu med bland annat januariavtalet. Samtidigt talar mycket för ett längre avtal. Läget med låg ränta och låg inflation är stabilt. Men kanske ännu viktigare, parterna behöver ägna tid åt annat. De riskerar att tappa en allt större del av byggmarknaden till oseriösa bolag som anställer arbetare för en spottstyver och lurar skjortan av Skatteverket. Osund konkurrens vrider jobben ur händerna på både medlemsföretag hos arbetsgivarna och fackmedlemmar. Att i det läget ägna månader åt en ny avtalsrörelse redan nästa år vill parterna undvika till varje pris. De har andra större utmaningar som måste fixas. Ska vi säga ett treårsavtal som går ut 31 maj 2023?

Kravet att slåss för: Den extra pensionsavsättningen kommer facket inte att släppa under förhandlingarna. Förbundet har ett hårt tryck på sig från oroliga medlemmar. Här har Byggnads ledning inget val – de måste leverera.

Lönehöjningen är bara några veckor bort.

Men hur mycket blir det?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig