info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Även nättroll dör av sol och solidaritet

Lär dig att känna igen ett nättroll när du ser ett. De är många därute som gärna drar en rövare i eget syfte. Men sådant kan få större konsekvenser än vad många tror.

Känner ni till de svenska trollfabrikerna?

Det är ställen som matar ut så kallade ”fake news”, det vill säga skitiga lögner om människor som står för integration, demokrati och allas lika värde. Till exempel fackligt aktiva.

Nyligen avslöjades en sådan sajt av en journalist som via ett falskt inlogg tog sig hela vägen in i trollfabriken.

Där har ett gäng rasister sett till att mer än 600 falska nyheter spritts och delats i sociala medier under ett år. Förenklat går det till så att de skriver ihop en egen version på en nyhetshändelse. Oftast handlar det om ett brott och att samhället inte har kunnat hantera det. En historia som inte är sann men som väcker folks uppmärksamhet. För att få den så trovärdig som möjligt raggar de ovetande människor på nätet som får pengar för att ringa media och journalister och läsa upp dessa manus.

Så matas det ut bland helt oförberedda vanliga människor – till exempel byggnadsarbetare – som undrar vad som egentligen pågår i Sverige. Många reagerar med att fundera på om Sverige står inför en kollaps? ”Är det ingen jävla ordning i det här landet numera?” Kanske bäst ändå att lyssna på de som kritiserar migrationen och talar om no-go-zoner.

Jag förstår reaktionen. Men jag uppmanar er ändå att inte tro på sånt här. Visst har Sverige utmaningar att ta tag i men det gör vi bäst genom att samla oss i demokratiska organisationer och driva våra frågor. Inte skylla skulden på en ensam grupp.

Få dig ett gott skratt. Dela med dig av klantigheter i FB-gruppen ”Byggmissar –klantigast i Sverige!”

Att ange sina grannar? Det är väl ändå litet magstarkt? Tillåt mig gå och kräkas.

Nu finns det mörka krafter och organisationer som kan bli sura på mig för att jag skriver en sådan här ledare. Då är det skönt att jag litar på att ni alla backar mig. Ni om några vet ju att ett bygge – oavsett om det handlar om ett helt land, en enstaka bro eller en ny stadsdel – inte funkar utan samarbete.

För det är bara med solidaritet och solstrålar som trollen kan dö.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig