info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Årets avtalslyft 4,09 kronor enligt spåkulan

Nytt år och nya möjligheter när det gäller bygglönen. En titt i spåkulan skvallrar om att avtalsrörelsen kommer ge ett lönelyft med 4,09 kronor i timmen.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 143 kB)

Avtalsrörelsen är redan igång. LO-facken har beslutat om samordning och det innebär att alla fackförbund kommer att ta rygg på de löneökningar som industrin kommer fram till – det så kallade märket. Något som är säkrare än någonsin med tanke på förra året då LO-förbunden trots splittring ändå hamnade på samma nivå.
Industrin bytte lönekrav redan före jul och industrifacken begärde 2,8 procent. Arbetsgivarnas bud var att ”löneökningstakten måste understiga 1,5 procent”. De senaste åren har löneökningen vid avtalsförhandlingarna hamnat på 75 procent av fackens bud. Det skulle i så fall innebära att det centrala lönelyftet 2017 blir 2,1 procent. Möjligen kan det bli något högre denna gång med tanke på att industriparterna måste ta hänsyn till att marknaden tuffar på starkt i andra sektorer och då inte minst i byggbranschen. Så min gissning blir 2,2 procent. Det innebär att en byggnadsarbetare med en tidlön på 185 kronor i timmen kan se fram emot en löneökning med 4,09 kronor i timmen.
Är du missnöjd? Då får du förlita dig på att marknaden har en annan uppfattning om ditt värde. Historiskt har bygglönerna styrts mer efter tillgång och efterfrågan på byggnadsarbetare än något procenttal som värkts fram efter en nattmangling mellan trötta och svettiga skjortor. Goda tider har för byggnadsarbetare inneburit rejäla löneökningar. Men som ni kunnat läsa om tidigare i Byggnadsarbetaren (nr 13/2016) så har ni på bygget inte fått så mycket extra det senaste åren trots en het arbetsmarknad. Löneglidningen har försvunnit. Frågan är om den trenden kommer att fortsätta eller om 2017 blir ett guldår för er på bygget. För en sak är säker – hammarskallarna kommer att glöda.
Lönestatistiken denna gång. TBM på ackord i region Stockholm-Gotland går för första gången över 225 kronor i timmen. Är det möjligen ett gott tecken?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig