info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ackorden driver upp lönen för små yrkesgrupper på bygget

Plattsättare och golvläggare fortsätter att visa vägen när det gäller lönen. Båda yrkesgrupperna har haft en bra löneutveckling de senaste två åren. Och nya siffror för årets andra kvartal visar att trenden håller i sig.

LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 264 kB)

Snittet för plattsättare med prestationslön är nu uppe på 246:06 kronor i timmen. En ökning med 4,43 procent det senaste året. Motsvarande siffror för golvläggarna är 243:86 kronor och 8,54 procent.
Det som driver lönerna är den starka konjunkturen i kombination med att båda yrkesgrupperna har en förhållandevis stor andel som arbetar på ackord. Ni som tillhör något av de två skråna och arbetar på tidlön borde vid lämpligt tillfälle lyfta på hjälmen och säga tack till ackordsarbetarna. Deras insats har nämligen lyft tidlönerna till 195:97 kronor i timmen för plattsättarna och 192:77 för golvläggarna. Det är nivåer som står sig starkt mot övriga yrkesgrupper.
Den svaga löneutvecklingen för TBM-gruppen fortsätter. Trots bostadsbyggande i massor vilket lämpar sig väl för inarbetning så lyfter inte snittet. Medellönen för ackordsgängen blev under perioden 214:33 kronor, vilket endast är en uppgång med 1,78 procent jämfört med andra kvartalet förra året. Det innebär inte att vissa gäng inte haft en stark utveckling. Redaktionen nås hela tiden av uppgifter om bygglag som ligger och plockar fina pengar på över 250 kronor i timmen. Något som i sin tur visar att det finns många arbetsplatser där lönen inte alls hängt med för TBM-gruppen.
Slutligen – Europarlamentets sysselsättningsutskott har röstat igenom ett förslag om samma lönenivå för utstationerade arbetare som för inhemska. Frågan ska upp för beslut i ministerrådet under våren. Möjligen kan en förändring på sikt påverka lönen för er på bygget här i Sverige.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig