info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bra villkor för alla gör livet bättre för dig

Häromveckan kom ny statistik som visar att drygt 70 000 personer kommit för att jobba inom svenska byggbranschen förra året. Det är en enorm siffra. Och det fick mig genast att börja tänka på politik.

Många arbetare i Sverige i dag, har det tack vare facken väldigt bra. Vad händer då? Jo, man börjar överge solidaritetstänkandet och väljer att stödja partier som tycker att individens rätt att bestämma själv är viktigast. Viktigare än schyssta villkor för alla. Partier som pratar om dina val och dina pengar. Om att skydda sitt eget. Eller för all del partier som berättar hur lite du får fastän du ger och att det är ”de fattigas fel”.

Hur blev det så? Vi borde vara stolta i  stället och vilja dela med oss. Tänk att så många tycker att just vårt land är så bra att de vill jobba just här!

Den som blir välkomnad och insläppt i värmen och får trygga villkor, gör inte bara ett bra jobb, utan anpassar sig snabbt till det som är bättre. Det vill säga svenska regler och avtal. Det är utanförskap som föder problem.

Dessutom, oavsett ursprung, kommer det alltid finnas nya individer som utgör samhällets svagaste länk och den människan kan plötsligt vara du – eller någon i din familj. Du kan bli långvarigt sjuk eller hamna i bemanningsträsket och få sitta och vänta på att bli inringd. Då är den där solidariteten bra att ha igen, mycket bättre än en sänkt skatt. En skatt som kanske i slutänden bara ger en hundring extra i plånboken.

Ja, att se till att också de svagaste har bra villkor gör faktiskt att ditt liv blir både bättre och säkrare. Med andra ord: man kommer väldigt långt med att ge.

Så enkelt och så svårt är det.

Dima! Du är min idol. Vilket civilkurage. Att vara så ny i ett land men ändå våga anmäla ett allvarligt brott och stå upp för sin rätt.

Senaste IT-skandalen. 2,7 miljoner samtal ute på nätet till allas beskådan. Men hur oseriöst får ett företag bli? Så här blir det när man outsourcar välfärden.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig