info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ta hand om de unga som den gåva de är

Snart är det sommar och semestertider. Då ska många av landets gymnasieungdomar äntligen få testa sina vingar och jobba för första gången. Det gäller förstås också dem som läst och läser byggprogrammet. Många av ungdomarna är lovade jobb ens innan de hunnit ta examen.

Samtidigt har dessa skolor svårt att fylla sina studieplatser när terminen börjar till hösten igen trots att marknaden skriker efter allt från ventilationsmontörer till maskinförare.

Teorierna om varför det blivit så är många. Kanske har det varit finare att vara akademiker. Nu är den trenden möjligen på väg att vända. Många längtar efter att göra något med händerna och få möta riktiga människor istället för att hänga över en skärm hela dagarna. Slippa plugga i fem år och skuldsätta sig för att sedan vikariera till och från i fem år. Och jag skulle säga att alla vill ha möjlighet till fast jobb och en schyst lön.

Det hittar de i byggbranschen men det innebär också att det vilar ett stort ansvar på alla oss som befinner sig där. Ska vi lyckas locka den nya generationen till dessa viktiga jobb måste det vara säkert och tryggt att befinna sig där. Och en okej miljö i bodar och på arbetsplatser.

Ni är många som vittnat om hur trevligt det kan vara när allt stämmer på bygget. Men tyvärr är ni många som berättat om motsatsen också. Till exempel det råa snack som skrämmer bort hälften av befolkningen från bygg (nämligen tjejerna).

Låt denna sommar bli ett exempel på att det inte behöver vara så. Ta hand om de unga som den gåva de är och se till att de får en riktigt fin upplevelse på sitt kanske första jobb.

För det vet ju vi alla etablerade och äldre, som ser fram emot att vila i en hängmatta, att det som gör oss riktigt rika, är att ge till andra. Glad sommar!

Glöm inte Ukraina! Kriget pågår fortfarande och de behöver all hjälp de kan få.

På rullande kongress röstades förbundssekreteraren bort. Varför? Förklaringen lyser med sin frånvaro.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig