info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Betalade miljoner till bluffbolag med hemlös chef

Ännu ett företag döms i jättehärvan där den alkoholiserade stombyggaren Jurijs Markevics utnyttjades.

Jurijs Markevics var hemlös – och samtidigt chef för ett bolag med 60 miljoner kronor i omsättning. Foto: Mostphotos/Förundersökning

För tre år sedan berättade Byggnadsarbetaren historien om Jurijs Markevics, den före detta stombyggaren från Lettland som blivit hemlös. Den 52-årige alkoholiserade letten utnyttjades som målvakt i en jättehärva inom bygg i Sverige. Han skeppades till Stockholm för att skriva på myndighetspapper och skrevs in som företrädare för DMM Entreprenad, blufföretaget som hade en omsättning på över 60 miljoner kronor och bland annat ordnade svarta löner åt byggarbetare på Nya Karolinska.

När de riktiga brottslingarna greps pekade de ut Jurijs Markevics som hjärnan i upplägget. Ekobrottsmyndigheten utfärdade en internationell arresteringsorder mot 52-åringen, som till slut kunde gripas på en parkbänk i Tyskland.

Utredarna förstod snabbt att Jurijs Markevics inte var någon förbrytare och han släpptes efter en tids häktning.

– Jag drömmer mardrömmar om det där varje natt. För mig är det fortfarande väldigt tungt, berättade Markevics för Byggnadsarbetaren.

I en ny dom i Förvaltningsrätten i Stockholm dyker Markevics namn upp på nytt. Företaget Dynamo Bygg & Platt AB, som fortfarande är aktivt, döms att betala en upptaxering på 917 000 kronor, ett beslut från Skatteverket som man tidigare överklagat.

Dynamo har under 2015 och 2016 gjort överföringar till DMM Entrepenad, det bolag där Markevics placerades som målvakt och som bevisligen ordnat falska fakturor till andra byggföretag för miljoner. Skatteverket hävdar att Dynamo inte redovisat löner för över två miljoner kronor med hjälp av upplägget.

Enligt en tingsrättsdom från 2017, som Skatteverket hänvisar till, har DMM Entreprenad inte bedrivit någon verksamhet utöver att ställa ut fakturor.

Dynamo Bygg & Platt hävdar i domen att man anlitat DMM som underentreprenör i god tro och att man inte bör lastas för att DMM inte betalat skatt. Skatteverket betvivlar Dynamos tidigare uppgifter om att man har ”haft regelbunden kontakt med Jurijs Markevics på DMM Entreprenad.”

Byggnadsarbetaren har inte lyckats nå Dynamo Bygg & Platts företrädare.

Annons
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43c
EHRAB 250×600 v43a

Du läser: Betalade miljoner till bluffbolag med hemlös chef