info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bedrövade efter beskedet: "Vi trodde att de behövde oss"

En kalldusch. Wästbyggs varsel förvånade snickaren Christer Lindström som fick i uppdrag att leverera den tunga nyheten till sina kollegor. "Vi trodde att de behövde oss snickare på byggservice".

"Vi tycker att vi byggt upp något bra." Snickarna Christer Lindström och Håkan Hedlöf riskerar nu att bli av med sina jobb. Foto: Privat

I torsdags var Christer på möte och fick veta att Wästbygg varslar om uppsägning. Cirka 70 personer, varav 65 byggnadsarbetare och tjänstemän i produktion, riskerar arbetet.

Christer tycker att beskedet kom plötsligt även om han har koll på att det är neddragningar på många håll i byggbranschen.

– Jag kände mig då inte så orolig för egen del, utan tänkte att de kanske ändå behöver snickare inom byggservice, säger han.

Men i måndags ringde en ombudsman från Byggnads och berättade att Christer och hans fem kollegor som arbetar med service inom Wästbygg Entreprenad varslats. Det kom som en kalldusch.

– Då fick jag veta att de varslat alla oss sex snickare på byggservice. Trots att vi haft bra med jobb. Orsaken vet jag ännu inte, säger Christer.

Christer Lindström, snickare på Wästbygg. Foto: Privat

Han fick i uppdrag att berätta för sina kollegor och kommer själv att tillsammans med Byggnads ombudsman delta i förhandlingarna om jobben.

– Mina kollegor blev ganska tysta när jag hörde av mig till dem. Vissa, speciellt de yngre med familjer, är så klart oroade för sin försörjning.
Varslet väckte många tankar om framtiden.

På samma arbetsplats som Christer, en kontorsfastighet i Borås, jobbar kollegan och snickaren Håkan Hedlöf. Det var honom som Christer fick berätta för först. Också han är förvånad.

– Det kom lite som en chock med varslet. Vi har ju byggt upp det här med byggservice de senaste åren och nu ska man tydligen riva ner det. Vi har fått höra att de skulle satsa på vår avdelning och vi tycker att vi byggt upp något bra, säger han.

Håkan fyller 64 i år och har varit i fem år på Wästbygg. Christer är 61 år och har jobbat i ett år på företaget. Båda har varit med om varsel tidigare på olika företag.

– Tyvärr är det vanligt i vår bransch. Förlorar vi jobben är det viktigast att alla kan hitta nya, säger Håkan.

Christer hoppas att förhandlingarna ska ändra beslutet men vet inte hur det blir.

– För egen del vet jag att det alltid brukar ordna sig.  Jag har vuxna barn som är utflugna men för de yngre byggnadsarbetarna kan det vara värre och mer oro, säger Christer Lindström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bedrövade efter beskedet: "Vi trodde att de behövde oss"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig