info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bättre för bemanning

Regeringen föreslår att EU:s bemanningsdirektiv införlivas i svensk rätt. Det kommer innebära ett stärkt skydd för bemanningsanställda från andra länder.

Det tog sin tid, egentligen skulle det ha varit infört i lagstiftningen i fjol, men i går kom beskedet: Regeringen föreslår att EU:s bemanningsdirektiv ska införlivas i svensk rätt. När direktivet börjar gälla kommer bemanningsanställda från andra EU-länder ha rätt till den lön som gäller på arbetsplatsen. Det kommer bli en stor skillnad mot hur det är i dag, där det är kollektivavtalens miniminivåer som gäller.
– Regeringen har faktiskt gjort ett bra jobb för en gångs skull. Det får bli en liten stjärna till Hillevi Engström för det här, säger Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.

Ändra utstationeringsdirektivet

Han tror att det är fackförbundens långvariga påverkansarbete som till slut har fått regeringen att arbeta fram propositionen. Nu är nästa steg att förändra EU:s utstationeringsdirektiv.
– Jag kan tänka mig att oseiösa aktörer kan komma att dra sig från att använda utländska bemanningsföretag på grund av det här. Därför måste vi förändra utstationeringsdirektivet så att man kan kräva lika lön där också, säger Mattias Landgren.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bättre för bemanning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig