info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bara kvinnor i byggtoppen

Jenny Svensson, platschef, leder arbetet på sporthallsbygget i Örkelljunga ihop med arbetsledaren Emma Ljungberg och projektchefen Johanna Quist. Tre kvinnliga chefer i ett projekt.

Känner du till något annat bygge där tre kvinnor tillsammans leder ett byggprojekt?
– Det kan jag inte påstå. Vi är ju inte så många på vårt företag, Byggmästarn i Skåne, heller. Så det är ju ganska otroligt att de har lyckats med detta, att de få kvinnor som arbetar inom produktionen hamnar på samma bygge. Det är nog allmänt ganska ovanligt tror jag.
Fanns det en tanke bakom det att ni placerades på samma bygge?
– Nej, det blev nog bara så. Det var vi som hade minst arbetsbörda just då, och som var lediga. Projekten kommer ju när de kommer. Johanna är knuten till orten, hon bor här i Örkeljunga, så för hennes del handlade det nog om att hon hade nära till projektet.
Hur är det att leda ett bygge ihop med andra kvinnor?
– Jag vet inte om det är så annorlunda, än att leda ihop med män. Jag tror att trivsel har mer med personkemi att göra, än med kön. Jag trivs bra här och det är ett roligt projekt, vi bygger en idrottshall åt Örkelljunga kommun.
Hur många yrkesarbetare jobbar här?
– Vi har varit uppåt 25 stycken, som flest, med alla underentreprenörer. Egna arbetare har vi åtta.
Vilken ledarstil brukar du få höra från andra, att du har?

– Jag har nog en mjukare stil. Jag pekar inte med hela handen. Jag ställer nog mer frågor, och frågar hur dom vill göra. Men det kan nog bero på att jag inte har varit yrkesarbetare tidigare utan är teoretiskt skolad. Det finns många platschefer som har mer praktisk kunskap, de brukar styra på ett annat sätt.
Vad lockade dig till byggbranchen?

– Det har med min far att göra. Han har varit snickare. Det är därigenom jag har fått intresset. Vi har renoverat huset sen jag var jätteliten. Jag är uppväxt i ett byggprojekt. Sen tycker jag om stilen i branschen. Att det är raka rör.
Varför tror du att det är så få kvinnliga hantverkare i byggbranschen?

– Dels tror jag att det har att göra med arbetstyngden. Det är ju ett tungt arbete. Kropparna slits. Män har helt enkelt mer muskelmassa generellt. Kanske är det lite för hårt klimat emellanåt kanske, för att kvinnor ska trivas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bara kvinnor i byggtoppen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig