info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart för plåt och vent: Så mycket stiger lönen

Hårdare granskning av företagen, ett tak för restidsersättningen och högre friskvårdsbidrag. Det är några nyheter i det nya plåt och ventilationsavtalet som kommer innebära en bit över tusen kronor i år och nästa år.

Byggnads och Plåt & Ventföretagen är överens om ett nytt kollektivavtal som gäller fram till den sista april 2025. Totalt berör det cirka 10 000 plåtslagare och ventilationsmontörer.

Avtalet följer det så kallade märket som industrin satte tidigare i vår, vilket innebär ett tvåårigt avtal där avtalsvärdet över hela perioden är 7,4 procent.

Läs också KLART I NATT: SÅ MYCKET ÖKAR DIN LÖN I KRONOR

Konkret när det gäller löneökningarna har parterna enats om följande:

  • Från maj i år ska lönen höjas med drygt 1 400 kronor i månaden.
  • 1 maj 2024 ska lönen höjas med knappt 1 300 kronor i månaden.

– Det känns riktigt bra att vara i land med ännu ett avtal som ger medlemmarna mer pengar i plånboken men också tar stora steg för att hålla ute oseriösa aktörer från branschen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande.

Även på arbetsgivarsidan är man nöjda med årets avtalsrörelse.

– Våra förhandlingar med Byggnads har från början till slut var konstruktiva och vi är väldigt nöjda över förhandlingsresultatet. Det är normalt alltid ett givande och ett tagande, men denna gång vågar jag påstå att parterna har lyckats hitta ovanligt många lösningar som gagnat bägge parter, säger Anita Hagelin, chefsjurist och förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Extra glad är jag över att vi efter många års kämpade har fått både ett tak för restidsersättningen och ett förenklat förfarande när företaget behöver anlita bemanningsföretag.

En tung fråga i årets avtalsrörelse för Byggnads del har varit kriminaliteten på byggarbetsplatserna. Förbundet har lagt fram krav på ett bättre system för att kunna granska byggbolag.

I byggavtalet, som blev klart sent i går kväll, införde parterna något som de kallar för Svensk byggkontroll. Det är ett samarbete mellan parterna som ska förbättra granskningen av byggbolagen. Även på plåtsidan har fack och arbetsgivare enats om att införa Svensk byggkontroll.

Plåt och ventilationsavtalet i korthet:

  • Återinfört tak för restidsersättning.
  • Höjd pensionsavsättning. 0,2 procent första året, inget andra året.
  • Högre restidsersättning. Den ska räknas upp med avtalets värde.
  • Skärpta regler för in- och utlåning av personal.
  • Samtliga duschar i personalutrymmen ska utrustas med lås, och kvinnor och män ska erbjudas avskilda omklädningsrum.
  • Höjt friskvårdsbidrag. Från 2 500 till 3 000 kronor

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart för plåt och vent: Så mycket stiger lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig